Cégvilág

Vége a Jászberényi Acélöntödének

Felszámolási eljárás indult a Jászberényi Acélöntöde Kft. ellen – tudta meg a gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A céget a menedzsment vásárolta meg fénykorában, 2007-ben.

Számtalan végrehajtás után felszámolási eljárást indítottak a csaknem 40 éves Jászberényi Acélöntöde (Jönt) Kft. ellen. A társaság ellen az elmúlt két évben 11 alkalommal indult végrehajtás, és két alkalommal kapott munkaügyi/munkavédelmi bírságot.

A társaság 2007-ben volt a csúcson, akkori árbevétele meghaladta a 870 millió forintot, 2004 óta viszont csupán egy alkalommal tudta nyereségesen zárni az évet, 2008-ban, s eredménye akkor sem érte el a négymillió forintot.

A cégadatok alapján a gazdasági válság után mélyrepülésbe kezdett a cég forgalma: 2009-ben 602 millió, tavaly pedig már csak 510 millió forint árbevétel tudott elérni. Vesztesége tavaly meghaladta a 136 millió forintot.

Az öntödét az Aprítógépgyár cége hozta létre 1974-ben. Később a rendszerváltás után, 1990-ben az Aprítógépgyár Rt. és a német PHB Stahlguss GmbH közös tulajdonosként vitte a társaságot. A cég 2005-ben magyar tulajdonba került, az Aprítógépgyár Rt. maradt, a másik tag pedig az AG MBO Kft. lett. Két évvel később két magánszemély birtokába került.

A Jönt Kft. acélöntvényeket gyárt belföldi piacra és az Európai Unión belüli partnerek részére. Elsősorban gyengén ötvözött gépalkatrészeket, melegszilárd és hőálló acélt állít elő.

 

jászberényi acélöntöde gazdaság.hu felszámolás árbevétel aprítógépgyár
Kapcsolódó cikkek