Cégvilág

80 ezer négyzetméteres Lego gyárcsarnok épül Nyíregyházán

A dán Lego csoport nyáron kezdi meg új nyíregyházi gyárának építését - jelentette be Jens Peter Clausen, a Lego Manifacturing Kft. ügyvezető igazgatója kedden a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

A városfejlesztési terv értelmében egy új ipari park létesül Nyíregyházán, ahol a LEGO Manufacturing egy 80.000 m2-es gyárat állít fel, amely egy 125 millió eurós befektetést jelent.

A szerződés aláírásával elindulhat az a hosszú hónapok óta előkészítés alatt álló beruházás, amihez a LEGO Nyíregyházát választotta ki. Jens Peter Clausen a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a 3 ütemben megvalósuló, s várhatóan 2014-re befejeződő beruházás kapcsán a jelenlegi 1300 fős teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozói állomány mintegy 250 fővel növekedhet.

Hangsúlyozta, hogy fejlesztési tervük segít Kelet-Magyarország békés, stabil és a gazdasági fejlődésre épülő jövőjének megteremtésében. Fontos lépés ez azon az úton, amelyen továbbhaladva Magyarország egyre közelebb kerül a szorosabb gazdasági együttműködés és az Európai Unióba, valamint a szélesebb körű, globális gazdaságba történő integráció felé. Ez a jelzés az európai közösség kormányai - és kiváltképp a magánbefektetők - felé; tanúbizonyságot adva arról, hogy a régióban folyamatban van az átalakulás és a reform. Fejlesztési tervük ékes bizonyítéka annak, hogy Kelet-Magyarország egyre csábítóbb és értéket, profitot termelő célpontja lehet a magánbefektetéseknek.

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, hogy a LEGO egyik legmodernebb üzeme épül fel Nyíregyházán, ami további befektetőket vonz, és több helyi kis- és közepes vállalkozásnak ad munkalehetőséget. Kelet-Magyarország legnagyobb beruházása a szolgáltatástól kezdve a szakképzésig, új lehetőségeket teremt. Nyíregyháza új utakra lépett, melyhez a LEGO-ban valódi partnerre találtunk. A LEGO rövid- és hosszú távú céljai egybevágnak városfejlesztési és foglalkoztatás politikánkkal.

A dán cég – amely a kétezres évek közepe óta termel Magyarországon – már azóta gondolkodott a zöldmezős projektben, hogy 2008-ban visszavette a Flextronicstól a gyártást - írta a Világgazdaság még 2011 szeptemberében. Ugyanis a – szezonális ingadozásokkal – 1200-1300 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. – csak bérli jelenlegi gyártótelepét, de a szerződés 2015-ben lejár.

2013-ban kezdi meg a Lego a csomagolóüzem felépítését, rá egy évre pedig a fröccsöntőét. 2015 szeptemberére pedig a teljes tevékenység átkerül az új, saját tulajdonú gyárba, ahol a gyártási kapacitást is 30 százalékkal növelni szándékozik a dán cég. Nyíregyháza egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Legót gyártják. Két gyár van Dániában, egy-egy pedig Csehországban, Mexikóban és nálunk. A cégcsoport, amely a tavalyi év után az idei esztendő első felében is impozáns eredményeket produkált, nem csak nálunk bővít, nemrégiben bejelentette a csehországi Kladnóban lévő gyárának fejlesztését.

Nyíregyházán ma 38 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, 2010-ben 8,9 milliárd darab kocka készült, ez mintegy negyede a globális termelésnek. Ebből 650 millió volt a Duplo elem 2010-ben – ezekből innen látják el világot, mivel csak nálunk gyártják.

Nyíregyháza csomagoló fröccsöntő Lego bővítés gyár gyártósor
Kapcsolódó cikkek