Cégvilág

A Nokia szerint az ökoszisztémák harca folyik

A finn óriáscég értékesítései jelentősen csökkentek, annak ellenére, hogy a Lumia típusok elmondásuk szerint teljesítették a várt célt.

A 2010-es 745 millió eurós profit után 1,07 milliárd dolláros mínuszban zárt a Nokia a negyedik negyedévet, az értékesítés 21 százalékkal csökkent. A konszern nemrég kezdte forgalmazni Európában és Ázsiában a Windows operációs rendszerrel működő telefonjait, a Lumia 710 és 800 jelű modellek teljesítették az 1 milliós eladási célt.

Az okostelefonok forgalma 23 százalékkal csökkent, de Stephen Elop vezérigazgató reményei szerint a következő időszakban javítanak a helyzeten, részben a Lumia segítségével, amelyet új piacokon, így Kínában és latin-Amerikában is bevezetnek. Elop az AP szerint úgy fogalmazott: az ökoszisztémák harca folyik a mobilszektorban, amelyben egyelőre az Android áll nyerésre. A Nokia egyébként nem ad ki eredményprognózist 2012-re, de becsléseik szerint az első negyedévet nagyjából nullán zárja majd a cég. 2013-ra a konszern tervei szerint több mint 1 milliárd euróval csökkentik a működési költségeket.

eredmény okostelefon Nokia veszteség lumia
Kapcsolódó cikkek