Cégvilág

Az iráni provokáció tovább emeli az olajárakat

Az iráni hadgyakorlat hatása már érzékelhető a nyersolaj piacán: 101 dollár fölé emelkedett a februári szállítású kőolaj ára.

Európában koradélutánra 2,67 dollárral, 101,50 dollárra emelkedett a februári szállítású nyersolaj ára a New York-i elektronikus kereskedésben. Londonban a Brent szintén 2,70 dollárral drágult, elérve a 110.08 dollárt az ICE kereskedési platformon.

A bécsi JBC Energy elemzői szerint a hosszantartó iráni feszültség sérülékennyé teszi a piacot és növeli a hirtelen áremelkedések kockázatát. A geopolitikai kockázati prémium ismételt megjelenésére figyelmeztetett a Ritterbusch and Associates is. Az AP hozzáteszi, hogy a Kínából és Indiából érkező kedvezőbb gazdasági adatok javították a keresletre vonatkozó kilátásokat, míg a gyengébb dollár kedvezőbb befektetési lehetőséggé teszi a kőolajat – mindkét tényező árfelhajtó hatású.

Mint arról beszámoltunk, Irán közölte: nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt tíz napja tartó tengeri harcászati gyakorlata során. Teherán ugyan utóbb finomított álláspontján, miután azt közölte, hogy bármikor lezárhatja a globális olajkereskedelem 30 százalékát bonyolító Hormuzi-szorost. Az iráni hadsereg tegnap hangsúlyozta, hogy nem adtak parancsot a lezárásra, mindössze "felkészültek bizonyos forgatókönyvekre".

olajár hadsereg hormuzi-szoros olaj Irán elemző
Kapcsolódó cikkek