Cégvilág

Február 6-án döntenek az EMFESZ-ről

Vagy végleg visszakapja a céget a Mabofi, vagy újraindul a tulajdonlási huzavona, vagy a moszkvai választott bírósághoz irányítják az ügyet.

Február 6-án közli a Legfelsőbb Bíróság, hogy egyebek mellett helyben hagyja-e a Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberi döntését, amely szerint az EMFESZ Kft. jogos tulajdonosa annak eredeti gazdája, a ciprusi Mabofi Holdings, értesült a Világgazdaság Online.

Ha így történik, akkor a Mabofi ismét birtokon belülre kerül az EMFESZ-ben, amely három éve még a hazai gázpiac ötödét ellenőrizte, hatalmas gázüzemű erőmű építésére készült, és szerencsét próbált az árampiacon is. Azóta azonban képtelenné vált gázvásárló ügyfelei ellátására, és a Magyar Energia Hivatal bevonta a működési engedélyét.

Ám azt is bejelentheti február 6-án a Legfelsőbb Bíróság, hogy kifogásolni valót talált az ítélőtábla eljárásában vagy döntésében. Ez esetben az ügyet visszaküldheti első fokra, s újraindulhat az EMFESZ tulajdonlása körüli huzavona. Azt egyébként, hogy szabálytalanság történhetett az ítélőtábla munkája során, az EMFESZ mostani tulajdonosa, a sávjci RosgGas AG feltételezte, a RosGas kérésére indította a bíróság a felülvizsgálatot, és emiatt függesztette fel tavaly december 16-án az ítélőtábla ítéletének végrehajtását is.

Végül a bíróság úgy is dönthet, hogy az adásvételi ügylet jogszerűségének ügyében, így a tulajdonos személyének eldöntése kérdésében is a moszkvai választott bíróságot jelöli meg illetékesként.

A tulajdonvitát az váltotta ki, hogy az EMFESZ ügyvezető igazgatója, Góczi István a Mabofitól korábban kapott meghatalmazással, ám annak tudomása és szándéka ellenére adta el az EMFESZ-t a RosGasnak. A Mabofi részéről szintén Góczi István állapodott meg arról, hogy a RosGas és a Mabofi ügyeiben a moszkvai választott bíróság jogosult dönteni.

emfesz Fővárosi Ítélőtábla Góczi István legfelsőbb bíróság Mabofi
Kapcsolódó cikkek