Cégvilág

Ingatlanpiac Magyarországon - Mire számíthatunk idén?

A 2011-es év nem okozott nagy meglepetéseket, az ingatlanpiaci szereplők alkalmazkodtak a 2009-ben bekövetkezett változásokhoz és megtanultak együtt élni az új körülményekkel. A bérleti piacokon a fejlesztési tevékenység megtorpanása és a magas üresedési ráta jellemezte a piacot - derül ki a DTZ összegzéséből.

Az elhúzódó pénzügyi válság tovább rontotta Magyarország helyzetét a befektetők szemében. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a legtöbb intézményi befektető látóköréből kikerült az ország. Mindezek ellenére a 2011-es befektetők által elköltött pénz túllépte az 500 millió eurót.

A magyar piac legnagyobb hiányossága, hogy kevés a piacon lévő központi fekvésű „prime” ingatlan és az ezek iránt leginkább érdeklődő intézményi befektető. Az eladói és vevői árelképzelések még mindig nincsenek összhangban: sok olyan érdeklődő is megjelent a piacon, akik 8 százalék feletti hozamelvárással vennének ingatlant, ugyanakkor, kevesen vannak azon eladók, akik ilyen alacsony áron hajlandóak lennének el is adni. Ennek következtében csak egy-két ’A’ kategóriás ingatlan van ténylegesen a piacon. A bérbeadás nehézsége és a beszűkült pénzügyi források miatt nehéz eladni az üres ingatlanokat és fejlesztés alatt álló projekteket.

2012-ben kiegyensúlyozottabb befektetési piacra számítanak; a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően Magyarországra felé fordulnak. Ugyanakkor, egy hosszútávon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a növekedéshez.
 
Az elmúlt évben a budapesti irodapiacon a válság továbbra is éreztette hatását.  A kínálati oldalon igen mérsékelt aktivitás volt tapasztalható, úgy az elkészült mind az újonnan megkezdett irodaprojektek vonatkozásában. Bár az év elején még hat új irodaprojekt elindulásával számoltunk, ezekből végül csak három építése kezdődött meg, amiből már egy ideiglenesen leállításra került, míg egy másikat engedély módosítás miatt előreláthatóan 2012 januárjában függesztenek fel.

Így 2012-ben biztosan csak egy irodaprojekt elkészülésével lehet számolni: a SKANKSA Green House irodaháza 17 500 négyzetméterrel bővíti az új irodakínálatot. 
 
Bár a fentieken kívül számos projekt rendelkezik érvényes építési engedéllyel, ezek építése csak megfelelő előbérleti szerződések birtokában indulhat el és így legkorábban 2013-ban fejeződhet be.

 

Skanska bérbeadás ingatlan befektető ingatlanpiac DTZ
Kapcsolódó cikkek