Cégvilág

Klaszterek a középpontban

Baranyai vállalkozások is felismerték a közös fellépés, együttműködés lehetséges előnyeit. A spontán szerveződésből mára a gazdaság új formációja alakult ki.

 Egyre többször hallani, hogy a klaszterek a gazdasági fejlődés motorjai lehetnek, ezért szükséges a klaszterek fejlesztése és támogatása. Baranya megyei székhellyel is tevékenykednek ágazati klaszterek, melyek eredményeket képesek felmutatni. Működik a Biotechnológiai Innovációs Bázis, a Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter, de markánsan kezdte működését az AV (audiovizuális) Ipari Klaszter, horvát féllel is közös projekteket szervező Energia Klaszter illetőleg legutóbb a Pécsi Kesztyűs Klaszter is.

Valamennyi együttműködés a közös gazdasági háttér, illetőleg a potenciálokat kiaknázó pólusprojektek mentén szerveződött, és olyan hálózati együttműködést valósít meg, amely nemcsak a megyében de a régióban is érezteti hatását, sőt, némelyik már nemzetközi kitekintéssel, ismertséggel rendelkezik.

A hatás társadalmi és gazdasági is. A klaszterek működésük során még el nem ért célcsoportokat vonnak be a munkájukba, az általuk képviselt ágazatok szakmai információi így egyre több vállalkozáshoz, szervezethez jutnak el. A hatás gazdasági is, ugyanis a klaszterekben piacgazdasági együttműködések alakulnak ki.

Új piacokat fedeznek fel és ehhez új szolgáltatásokat és termékeket fejlesztenek. A fejlődés hatására munkahelyeket teremtenek, kutatás-fejlesztési projekteket indítanak. A jól működő klaszterek segítik a megye és a régió versenyképességének erősödését is. A megyében működő klaszterek szervezésében és menedzselésében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a kezdetektől kulcsszerepet vállal. A klaszterek elmúlt években történt megalakítása után a legnagyobb kihívást a működésükhöz szükséges pályázati források elnyerése jelentette. A megyében formálódó szövetségek ezen a téren is komoly sikereket értek el.

ipari barany klaszter célcsoport iparkamara
Kapcsolódó cikkek