Cégvilág

Márciusban újraindul a buszgyártás a kaposvári NABI-ban

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár nyár óta álló kaposvári üzemében.

A termelés újraindítása annak köszönhető, hogy a kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből. Ez azért is jó hír a vállalatnak, mert a tavalyi nyár elejére az egy évvel korábbi 150 helyett már csak kilencen voltak a műanyag kompozitbuszok sorozatgyártására létrehozott üzem állományában.

A NABI azért kényszerült a többlépcsős elbocsátásokra és a kaposvári üzem leállítására, mert Los Angeles 2010 végén elhalasztotta  a soron következő száz NABI-autóbusz lehívását az egyébként 2013-ig nyílt opciós keretből. Most pedig a nagy megrendelésnek köszönhetően az üzem májusra már mintegy 200 főnek biztosít munkát.

A budapesti gyárban is voltak elbocsátások: a tavaly előtti 300-ról százra csökkent a létszám. Ennyi ember elég arra, hogy a NABI budapesti, acélvázas autóbuszokat gyártó üzeme ajúniusig lekötött dízel, hibrid és CNG gázhajtású autóbuszmegrendeléseket elkészítse egy-egy kaliforniai és floridai város, valamint Boston számára. Ez utóbbi is rendelt tíz csuklós és 18 darab 42 lábas szóló autóbuszt.

Ilyen megrendelési és foglalkoztatási gondok közt mutatta be augusztusban a magyar piacra tervezett új elővárosi-helyközi buszát a NABI. Ha a közlekedési vállalatok vásárolnának belőle, nem kellene állandóan leépítésketől tartaniuk a vállalat dolgozóinak. Azonban a pénzügy válság miatt legutóbb 2010 tavaszán írtak ki autóbusz közbeszerzési pályázatot.


 

gyártás Kaposvár Nabi munkahely
Kapcsolódó cikkek