Cégvilág

Szigorúbb szabályozás a budapesti taxiközlekedésben

Ez év januárjától a Budapesti Közlekedési Központ látja el a fővárosban a taxiközlekedéssel, taxiállomások üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat – tájékoztatta a VG Online-t a BKK.

Januártól hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében az eddiginél szigorúbb feltételekkel lehet csak taxizni Budapesten, a helyi iparűzési befizetése előfeltétele a használati engedélyek kibocsátásának.

Változás a rendeletben: adófizetés nélkül nincs taxiállomás-használati engedély
 
A legfőbb változás az adófizetési kötelezettség ellenőrzése a taxis vállalkozások körében.  A Fővárosi Önkormányzat módosította rendeletét, így 2012-től a taxitevékenység végzésének, a taxiállomások használatának feltétele, hogy a vállalkozás a főváros területén helyi iparűzési adót fizessen. Az új szabályozás értelmében annak a taxiszolgáltató vállalkozásnak a taxiállomás-használati engedélye(i) visszavonható(k), amely a helyi iparűzési adó hatálya alá adóalanyként nem jelentkezett be, illetve adóelőleg-fizetési kötelezettségének nem tett eleget, vagy rendezetlen adótartozása áll fenn.
 
A taxiállomások használatáért fizetendő díjat jogszabály rögzíti. Tekintettel arra, hogy az utolsó alkalommal 2007. évben megemelt taxiállomás-használati díj a közszolgáltatási tevékenység költségeit - az inflációra is tekintettel - ma már nem fedezte, az ellenőrzések számának, hatékonyságának növelése, a taxiállomások felszereltségének emelése egyéb forrásból nem volt finanszírozható, a Fővárosi Közgyűlés döntött a díj 30 ezer forint éves nettó összegre emeléséről 2012. január 1-jétől, amelynek beszedésére a BKK jogosult. Az új árakat a BKK 2012. január 1-jétől érvényesíti.
 
Az idén folytatódik a budapesti taxiközlekedés átfogó újraszabályozása
 
A budapesti taxiközlekedés szabályozásában 2012-ben további lépések várhatók, hiszen a főváros és a BKK kezdeményezése nyomán az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely alapján a taxik alapvető műszaki jellemzőit, a járművek életkorát, környezetvédelmi besorolását, méretét a jövőben az önkormányzatok, így Budapesten a Fővárosi Önkormányzat szabályozhatja.

taxizás iparűzési adó BKK taxiállomás taxi
Kapcsolódó cikkek