BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pálinka szentélye Tiszaföldváron

A Szicsek Pálinkafőzde az egyik legrégebbi pálinkafőző üzem, ezen a területen a megye egyik legjelentősebb magán- és családi vállalkozása. A cég az elmúlt évtizedben szédületes fejlődést produkált, évente 10-20 százalékkal növelve forgalmát. Mindez a minőségi termékek mellett a sajátos kereskedelmi stratégiának köszönhető.

A jó pálinkához jó gyümölcs kell. Ezt eddig is sejtettük. A tulajdonostól, Szicsek Jánostól azonban megtudtuk, hogy elhivatottság, szenvedély, minőség iránti elkötelezettség is.

Az ügyvezető, apja nyomdokaiba lépve 1982 óta foglalkozik pálinkafőzéssel, az első hat évet egy szövetkezet nagy pálinkafőzdéjében töltötte, később ezt az üzemet sikerült megvásárolnia. A Tiszaföldvár kertvárosi részén, Homokon működő Szicsek Pálinkafőzde jelenleg évente 1000-1200 tonna gyümölcsöt vásárol fel és dolgoz fel, pálinkáit és párlatait az ország 1600 pontján értékesíti, de Kanadától Moszkván át Kínáig több országba is eljutnak termékei. A pálinka hagyományos technológiával, kisüsti eljárással, szigorú szakmai precizitással készül. A termesztett és vadon termő gyümölcsök széles skálájának feldolgozása és a sokféle kiszerelés lehetőséget ad arra, hogy a pálinkaszerető közönség a homoki főzde termékei között felfedezze kedvenc ízeit. Jelenleg körülbelül 30-féle gyümölcsből készítenek pálinkát, a jól ismert termesztett klasszikus gyümölcsökön kívül a ritkábban termesztett, valamint vadon termő gyümölcsökből is. Mindez palackozva 80-féle pálinkát jelent a kiszereléstől, alkoholtartalomtól és a megjelenéstől függően. Köztük akadnak szép számmal 15 éves, hordókban érlelt nedűk is. A hagyományos gyümölcsök mellett készítenek itt pálinkát, illetve párlatot például sütőtökből, sárgadinnyéből, áfonyából, kökényből vagy éppen somból.

Az utóbbi évek termékfejlesztéseinek köszönhetően a kis családi vállalkozás ma már Magyarország egyik legszínesebb pálinkaválasztékát képes előállítani. A minőséget pedig bizonyítja az a számtalan elismerés, amelyet az elmúlt években a különböző versenyek díjaiként kapott az adott pálinka. 2003-tól 2010-ig összesen 134 elismerésben, champion, arany, ezüst és bronz díjban részesültek termékeik.

– Nem én adok a pálinkának nevet, hanem ő nekem – vallja Szicsek János, aki szerint az, hogy a vállalkozás forgalma az utóbbi évtizedben évi 10-20 százalékkal bővült, a sajátos kereskedelmi stratégiának is köszönhető.

Saját termékeiket ugyanis kizárólag terítőjáratos modellben értékesítik. Mivel nagyon széles a paletta, ezért is szervezték meg a 17 fős kereskedelmi csapatot, amely közvetlenül minőségi vendéglátóhelyekre viszi a termékeket.

A társaság jelenleg 52 embernek biztosít munkalehetőséget.

A tiszaföldvári központon kívül az országban négy kiskereskedelmi és pálinkabemutató bolttal rendelkező cég a következő évben tovább szeretné erősíteni az idegenforgalomban betöltött szerepét is. Ennek érdekében telephelyén létesít egy minden igényt kielégítő látvány-pálinkafőzdét, bemutató épületet, valamint agrokulturális szabadidős tevékenységet biztosító kerthelyiséget. A látvány-pálinkafőzde két főegységből tevődne öszsze: az első egység képezné az üvegfallal leválasztott, melegítőkonyhás pálinkakóstolót és idegenvezetésre is alkalmas pálinkafőzdét. A második egység az ehhez szervesen kapcsolódó pihenőpark és halastó, mely korhű falusi hangulatot áraszt majd az apró és nagyobb jószágokkal, s egész napos kikapcsolódást biztosítana az idelátogató vendégeknek. A beruházás teljes költsége 79 millió forint lesz, melynek megvalósításával a vállalkozás további munkahelyeket teremt. A társaság egyébként technológiai, technikai fejlesztésre mintegy 400 millió forintot költött az elmúlt esztendőkben.

Névjegy

Szicsek János

Született: Tiszaföldvár, 1955. XI. 19.

Végzettség: mezőgazdasági szakközépiskola

Főbb karrierállomások: 1980 szeszfőzde-üzemvezető, 1987 saját üzem, 1988 egyéni vállalkozás indítása

Család: nős, 3 gyermek (két fia viszi tovább a vállalkozást)

Hobbi: a munkája



Laczi Zoltán Névjegy Szicsek János

Született: Tiszaföldvár, 1955. XI. 19.

Végzettség: mezőgazdasági szakközépiskola

Főbb karrierállomások: 1980 szeszfőzde-üzemvezető, 1987 saját üzem, 1988 egyéni vállalkozás indítása

Család: nős, 3 gyermek (két fia viszi tovább a vállalkozást)

Hobbi: a munkája A jó pálinkának bizony lelke van Szicsek János pálinka iránti elkötelezettségét jelzi a Magyar Pálinka Háza megalapítása, először 2003-ban Budapesten, majd az azt követő két évben Szolnokon, Szegeden és Kecskeméten, amellyel a szakma művelői és a pálinka fogyasztói előtt tiszteleg. A ház a pálinkafőző-szakma összefogásának jelképe, a polcokon az ismert nagy gyártók mellett a hazai pálinkafőzők többségének terméke jelen van, számuk folyamatosan nő. Kezdeményezésére alakult meg 2004-ben a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület azzal a céllal, hogy a minőségi pálinkát megismertesse a világgal, ezért rendezvényeket szervez és támogat, népszerűsíti Magyarország gasztronómiáját, a pálinka előállítását, forgalmazását, a vendéglátás hírnevét. A Szicsek Kft. tavaly kiérdemelte a megyei kereskedelmi és iparkamara Év Vállalkozása díját. Képünkön ifj. Szicsek János ügyvezető (balra) és dr. Sziráki András kamarai elnök-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.