Cégvilág

Katasztrófákat előzhet meg az "okos festék"

Egy skót szakértők által kifejlesztett speciális festék segítségével időben előre jelezhetőek az épületekben kialakuló veszélyes statikai változások.

A Glasgow-i University of Strathcylde munkatárai úgy gondolják, hogy egy festék akár életeket is menthet. Az általuk kifejlesztett környezetbarát festék nanocsövekből és tüzelésre használt szén melléktermékéből készül. Az anyag ugyan nem túl dekoratív, de a Tecca tudósítása szerint nagyon hasznos lehet. Felvitelt követően a festék inkább vakolatként viselkedik és jól viseli az időjárás viszontagságait.

Amikor az adott épületen egy potenciálisan veszélyes változás megy végbe – például megreped egy tartóelem – az arra felvitt festékben található nanocsövek elgörbülnek. És mivel ezek elektromos vezetőképessége megváltozik az elhajlás következtében, távolról is kimutathatóak ezek a veszélyforrást jelentő változások. Az épületek spontán összeomlása nem túl gyakori, de ha megtörténik, az katasztrofális következményekkel járhat, ezt küszöbölheti ki az előrejelzésre használható festék.

festék
Kapcsolódó cikkek