Cégvilág

Kevesebb gáz Ukrajnából

A Gazprom Export a nagy hideg miatt maximális szintre növelte gázszállítását, ám nem jut el Európába az oda útnak indított gáz egésze – közölte lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában a társaság általános igazgatója.

 Alekszandr Medvegyev szerint a különbözet Ukrajnában tűnik el: a fő tranzitország sokkal több gázt vesz ki a vezetékből, mint amennyire a szerződése feljogosítja. A Gazprom az oroszországi és a FÁK-országokbeli (kiemelten pedig fehéroroszországi és ukrajnai) gázszállítását is megnövelte. Alekszandr Medvegyev ezzel azokra a hírekre reagált, amelyek szerint a nagy hidegben kevesebb orosz gáz érkezett Európába. Jurij Bojko ukrán tüzelőanyag- és energiaminiszter viszont vasárnap tagadta, hogy országa megcsapolná a tranzitvezetéket, és állította: már Ukrajnába is kevesebb gáz érkezik az ígértnél: a napi 490 millió köbméter helyett csupán 415 millió.

Bármi is az igazság, tény, hogy Európa a szokásosnál jobban rá van utalva a föld alatti tárolókban lévő gázra és az orosztól eltérő gázforrásokra. A múlt héten a Gazprom Export is az addiginek közel a négyszeresére növelte a szállításokat az európai föld alatti gáztárolóiból, amelyekben az enyhe januárnak köszönhetően körülbelül kétszer annyi gázt tárolt, mint más évben ilyenkor.

Magyarországon az E.On Földgáz Storage-nak (EFS) 4,3 milliárd köbméternyi tárolókapacitása van, jelenleg mintegy másfél milliárdnyit tárol. A cégtől kapott tájékoztatás szerint minden szerződött ügyfelet megbízhatóan el tudnak látni, pénteken napi 25 millió köbméter gázt tápláltak a nagynyomású vezetékrendszerbe. E szintet további 60 napig tudják biztosítani, a kitárolás pedig megkétszerezhető.
Napi 13-14 millió köbmétert az összesen 1,9 milliárd köbméter gáz tárolására képes MMBF Zrt. is juttat a rendszerbe, ezt Gáti István, a cég vezérigazgatója mondta az MTI-nek. A kapacitásból 1,2 milliárd köbméter jut a biztonsági, a többi pedig a kereskedelmi készletre. A kereskedelmi készlet kitárolása tart, ebből még 500 millió köbméter van, a biztonságiból 915 millió.

tároló gázimport Ukrajna gáz FGSZ
Kapcsolódó cikkek