Cégvilág

Kínában ragadhatnak - Teljes exporttilalmat kérnek az iPadre

A Proview kínai cég teljes import- és exporttilalmat követel az Apple iPad táblagépére egy lezáratlan szabadalmi jogvita miatt.

A Proview leányai már 2000-ben szabadalmi oltalmat jegyeztettek be az iPad névre számos országban. Az Apple azt állítja, hogy tíz ország tekintetében megvásárolta a vállalattól a névhasználati jogot és a Proview jogtalanul lép fel az Apple ellen Kínában. A félreértést az okozza, hogy az Apple egy tajvani leánycégtől vásárolta meg a jogokat, de a Proview szerint ez nem vonatkozott a szárazföldi Kínára.

Mindenesetre a kínai konszern annyit már elért, hogy egy városban elkobozták a viszonteladóktól az iPad készleteket, miután a helyi bíróság kimondta, hogy az amerikai cég jogtalanul használja a nevet. a Proview most harminc másik városban szeretne hasonló döntést elérni, emellett pedig import- és exporttilalmat is elrendeltetne az iPadek tekintetében.

A sikerért igen nagy árat fizetne az Apple, hiszen Kína az egyik leggyorsabban fejlődő piaca, ráadásul minden egyes táblagépet Kínában gyártanak, vagyis a kiviteli tilalom egy idő után globális szinten is ellátási gondokat okozhatna.

Stan Abrams, a pekingi közgazdasági egyetem professzora az AP-nek úgy fogalmazott : ironikus, hogy a kínai cég éppen azokat a szabályokat fordítja az Apple ellen, amelyeket a nyugat nyomására léptetett életbe Peking a kínai hamisítványok ellen. A szabályozás szerint szabadalmi jogvita esetén elkobozhatóak a termékek és kérvényt lehet benyújtani az korlátozására.

A kínai média egyébként megjegyzi, hogy a Proview komoly tartozásokkal küzd, ezért a legjobbkor jönne számára egy nagyobb összeg az Apple-től, de a vállalat ügyvédei kiemelték, hogy a céljuk most a jogaik fenntartása és nem kértek ajánlatot az Apple-től. Abrams szerint a különös az, hogy bár az Apple perelheti a céget azért, mert az olyan név jogait adta el, ami felett nem rendelkezett, de ez még nem jogosítaná fel arra, hogy Kínában iPad néven értékesítse a termékeit.

 

exporttilalom Apple jogvédett szabadalmi jog iPad
Kapcsolódó cikkek