Cégvilág

Végre egy hír, ami legalább kevésbé rossz

Továbbra is a magyar feldolgozóipar visszaesését jelzi a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári, 49,8 százalékos értéke, azonban az elmúlt hónapokhoz képest javulást mutat - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

A tájékoztatás szerint a mostani érték az elmúlt négy hónap legmagasabbja, és nem sokkal marad el a változatlanságot jelző 50 ponttól. A január havi index 1,2 százalékponttal magasabb a decemberi 48,6 százalékos értéknél. A feldolgozóipar 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült, azonban az azóta eltelt hat hónapban ötször is csökkenést mutatott az index. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek decemberhez képest. A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése abbamaradt, és ismét növekszik - a közlemény szerint.

Januárban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került. A korábbi januári értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta. A termelési mennyiség indexe nőtt a decemberi értékéhez képest, ám ezzel együtt is, huszonkét hónap bővülés után, már harmadszor jelzi a termelt mennyiség visszaesését. Az új rendelések állományának változását jelző index januárban már harmadszorra csökkent az elmúlt négy hónapban. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa.

A közlemény szerint a januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonhatodik hónapja van 50 pont alatt, ami példa nélküli. A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei a nyolcadik legmagasabb 1995 óta.

A beszerzési árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt a beszerzési árak már harminckettedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik leggyorsabb januári ütem. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt decemberhez képest, de negyedik hónapja jelzi az mennyiségének csökkenését. Az exportindex esetében kedvezőbb a folyamat: immár huszonhatodik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest - közölte az MLBKT.

index MLBKT rendelés mutató BMI feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek