Cégvilág

A Volkswagen visszavág a Suzukinak

Megalapozatlannak tartja a Volkswagen AG a Suzuki Motor Corporation követeléseit, és viszontkeresettel kíván élni – tette közzé éves jelentésében a német konszern.

A Suzuki ugyanis nem tudván szépszerével megszakítani a két csoport közti kapcsolatot, és megszüntetni a kereszttulajdonlást, választottbírósági eljárást indított. A londoni választottbíróság ugyanakkor bejelentette, hogy ebben az évben nem várható határozat. A Blooemberg jelentése szerint mindkét fél a másikat vádolja az együttműködési megállapodás megsértésével. A Suzuki szerint a VW visszatartotta hibridtechnológiáját, ezért a tulajdonos, Szuzuki Oszamu kijelentette: "Ha nem kapjuk meg a technológiát, vissza kell adniuk a Suzuki-részvényeket". A VW erre nem volt hajlandó, és azt rótta föl, hogy a Suzuki a Fiattól vásárol dízelmotorokat  az Esztergomban az olasz márka számára is készülő Suzuki SX4/Fiat Sedici autók számára.

A két autógyártó azóta van haragban hogy a VW konszern éppen egy éve, tavaly márciusban kiadott éves jelentésében azt írta, hogy a német csoport jelentős hatással lehet a "társult" státusú Suzuki pénzügyi és stratégiai döntéseire. Mondani sem kell, hogy ezt Szuzuki Oszamu rendkívül barátságtalan kijelentésnek tartotta.

Az sem segített, hogy a németek nem csupán elzárkóztak a válástól, de a japánok perrel való fenyegetésére a Volkswagen vezérigazgatója, Martin Winterkorn azt mondta, hogy "Egyike vagyunk a Suzuki legnagyobb részvényeseinek. Miért kellene ezen változtatnunk?" Így a Suzuki novemberben a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara londoni székhelyű Nemzetközi Döntőbíróságához fordult. A Volkswagen AG 2009 januárjában a Suzuki 19,9 százalékáért 2,5 milliárd dollár fizetett, amelyből a japánok rögtön 2,5 százalékos VW tulajdonrészt vettek 1,13 milliárd dollárért.


 

Suzuki per Volkswagen választott bíróság
Kapcsolódó cikkek