Cégvilág

Embertelen körülmények között gyártják az iPadeket

Egy amerikai munkajogi szervezet az Apple megbízásából megvizsgálta, milyenek a munkakörülmények a cég legfőbb kínai beszállítójánál, a Foxconnál. Az eredmények szerint a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójánál embertelen körülmények között dolgoznak a kínai munkások.

Az amerikai Fair labor Association (FLA) szakértői ugyanis arról számoltak be, hogy a Foxconn üzemeiben a munkások a túlságosan hosszú munkaidőre, az egészségüket és a biztonságukat érintő veszélyekre és a rossz információáramlásra panaszkodtak. Az FLA szakértői február közepén kezdték el vizsgálódásaikat a Foxconn senzeni üzemeiben, ahol 2010-ben több munkás öngyilkosságot követett el. A csaknem négyhetes elemzés során több mint 35 ezer dolgozót kérdeztek ki. A megkérdezett alkalmazottak 64 százaléka állította, hogy még a minimális életszínvonal fenntartására sem elég a bére. Az FLA ezért felméri az érintett kínai városokban a megélhetési költségeket.

Az eredmények szerint a dolgozók túllépték az FLA által megállapított heti 60 munkaórás felső határt, ráadásul Kínában a megengedett heti munkaidő 40 óra, és havonta legfeljebb 36 túlóra engedélyezhető. Sőt mi több: a termelés intenzív szakaszaiban a heti átlagos munkaidő meghaladta a 60 órát. Egyes munkások a hetente garantált egy szabadnapot sem kapták meg.

A Handelsblatt szerint a Foxconn most megígérte, hogy a munkaidőt 2013 júliusáig összhangba hozza a törvényes előírásokkal. Problémát jelent viszont, hogy számos Foxconn-dolgozó maga akar tovább dolgozni, hogy több pénzt kereshessen, ennek kiküszöbölésére a kínai óriáscég ígéretet tett arra, hogy kiegészíti az emiatt kieső béreket. Emellett a tervek szerint javít a lakhatási és étkezési helyzeten és növeli a munkatársak számát. Auret Van Heerden, az FLA vezetője kijelentette: jelentősen javulhat a Foxconn dolgozók életszínvonala, az eredményeket ellenőrzik és nyilvánosságra hozzák.

Ugyanakkor a Neue Zürcher Zeitung olyan szakértőket idézett, akik szerint a nyugati konszernek részére dolgozó beszállító üzemekben számos kínai alkalmazott helyzete még rosszabb. A bírálók abban reménykednek, hogy az Apple lépésével most példát mutathat. Az szinte biztos, hogy a Foxconn-nál emelkednek a gyártási költségek és ezzel a többi partner – többek között a Dell és az Intel számára is – emelkednek az árak. Ugyanakkor a fogyasztók ebből alig érzékelnek majd valamit, mert a munkaerőre fordított kiadások a legtöbb műszaki terméknél csak a költségek csekély részét jelentik.

munkakörülmények foxconn Apple iPad gyár
Kapcsolódó cikkek