Cégvilág

Jól időzített döfés a Facebookba

A Yahoo korábban már bevált stratégiát alkalmazva a tőzsdére lépés előtt indított szabadalmi jogvédelmi keresetet egy rivális, ezúttal a Facebook ellen.

A Yahoo összesen tíz, állítása szerint a tulajdonát képező szabadalom megsértése kapcsán indított pert a Facebook ellen szövetségi szinten. A felsorolt megoldások javarésze az online reklámozáshoz köthető, de szerepel közöttük a személyes oldalak leképzését célzó technológia is és más, kifejezetten a közösségi portál számára szükséges elemek is. A Yahoo a bírósághoz benyújtott dokumentumokban egyenesen azt állítja, hogy a Facebook reklám szempontjából a legrosszabbul teljesítő weboldalak közé tartozott, amíg nem kezdte bitorolni a Yahoo által kifejlesztett módszereket.

Ezzel újabb fejezet nyílt a szabadalmi csatározásban, méghozzá olyan, amelyben két, egymással eddig szövetségben működő vállalat csap össze. Az időzítés kétségtelenül jó hiszen a Facebook tőzsdei bevezetésre készül, ilyenkor pedig minden vállalat sérülékenyebb. "Egy elhúzódó per az utolsó dolog, amire egy vállalatnak ilyenkor szüksége van" – fogalmazott a Reutersnek Colleen Chien, a Santa Clara egyetem jogász professzora.

A Facebook Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan céget bízta meg a perrel, ez az iroda többek között a Google Androiddal kapcsolatos pereit is intézi. A Facebook egyébként nyolc éve már "megjátszotta" ezt a trükköt a Google-lal szemben. Akkor is a tőzsdei bevezetés előtt indított szabadalmi pert, amit a keresőóriás 200 millió dolláros kártérítés megfizetésével simított el.

per szabadalmi jog Yahoo Facebook
Kapcsolódó cikkek