Cégvilág

Kémkedési botrányban a francia IKEA

Egy francia szakszervezet panaszt nyújtott be az IKEA franciaországi leánya ellen, miután egy hetilap kiderítette, hogy a cég titkos rendőrségi aktákban kutatott az alkalmazottak után.

A Le Canard Enchaîné című hetilap állítása szerint dokumentumokkal tudja igazolni, hogy az IKEA a titkosszolgálat segítségével és némi pénz ellenében hozzáfért a titkos aktákhoz, amelyekben dolgozók és ügyfelek után kutatott. A Force OuvriÈre szakszervezet jogtalan adathasználattal vádolja az IKEA-t, míg a svéd óriásvállalat tegnap közölte: vizsgálatot indít az ügyben.

A The Local megjegyzi, hogy a hetilap arról is beszámolt, hogy Jean-François Paris, a cég kockázatkezelési részlegének vezetője és Yann Messian, a francia titkosszolgálat munkatársa leveleztek a titkos aktákról. Eszerint az IKEA menedzsere darabonként 80 euróért kapott hozzáfért az úgy nevezett STIC rendszerben szereplő személyi aktákhoz. Az ellentmondásos megítélésű nyilvántartásban bűnelkövetők, áldozatok és szemtanú adatai szerepelnek. A lap úgy tudja, hogy a cég szakszervezeti tag munkatársakról kért információt, továbbá több telefonszámot és rendszámot is lenyomoztatott, beleértve egy olyan személy autójáét és, amely csak megközelítette egy leendő áruház területét. Emellett a vállalat a jelek szerint lenyomozta azt az ügyfelét is, aki négyezer eurós kártérítésért pereli

IKEA titkos Franciaország Francia adat nyomozás
Kapcsolódó cikkek