Cégvilág

Ma születik az új mobilcég

Értesüléseink szerint ma írják alá a negyedik mobilszolgáltató társaság alapító okiratát a 900 megahertzes frekvenciasávra kiírt árverési eljáráson nyertes konzorcium tagjai.

Az új cégről egyelőre túl sok részletet nem árulnak el az alapítók, továbbra sem lehet például biztosan tudni, hogy a három állami társaság közül melyik milyen részesedést kap a vállalatban. Az első hírek még arról szóltak, hogy az infrastruktúra kiépítéséért felelős Magyar Villamos Művek (MVM) és a finanszírozást biztosító Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 45-45 százalékkal részesedik, míg a feltehetőleg majd az értékesítést végző Posta (MPL) 10 százalékot kap. Később azonban olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy nem az MPL, hanem a villamos művek lesz a legkisebb pakettel rendelkező tulajdonos.

A konzorciumnál lapunk kérdésére egyelőre annyit árultak el, hogy új vállalat a hatékonyság érdekében kihasználja a társcégek közti szinergiákat, de a tulajdonhányadokról az alapító okirat aláírásáig nem kívántak nyilatkozni. Függetlenül a részesedés mértékétől, az MVM időközben már bejegyezte saját mobilszolgáltatásra szakosított leányvállalatát. Az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt.-t 50 millió forintos alaptőkével hozták létre, a tervek szerint azonban idővel a társaságban 25 milliárdos tőkeemelést hajtanak végre, részben az MVM saját távközlési eszközvagyonának apportálásával. Ez utóbbiról egyébként szintén a közgyűlés határozott, a tőkeemelés végrehajtásáról azonban a cégközlöny egyelőre nem tájékoztatott.

Az alapító okirat szerint az MVM Net igazgatóságának tagja Both Zoltán, aki – amellett, hogy az állami tulajdonú Kopint-Datorg Zrt. utódszervezete, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. elnöke – miniszteri biztosként koordinálja a kormányzati célú távközlő hálózatok konszolidációjával és az új hálózati modell kidolgozásával kapcsolatos feladatokat. A szakembert ez utóbbi pozícióra 2011 júliusában nevezték ki fél évre, megbízatását azonban januárban újabb 6 hónappal meghosszabbították. Both Zoltán mellett még két tagja van az MVM Net legfőbb irányító szervének: Téren Róbert, az MVM stratégiai igazgatóságának távközlésért felelős vezetője, illetve Tokai Magdolna, a Magyar Villamos Művek üzletfejlesztési osztályvezetője.

szerződés mobilcég mvm net távközlés
Kapcsolódó cikkek