BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véd és erősít a szőlőmagőrlemény

A világ első szőlőmag-mikroőrleményét előállító üzemét Almásfüzitőn létesítették, egy magyar szabadalom hasznosítása alapján.

A Komárom-Esztergom megye Duna-parti településén működő Transmissió Kft. rendezett telephelyén semmi felhajtással nem találkozunk. A cég társtulajdonosa, ügyvezetője, Jankovszky Sándor egy tipikus kisvállalkozást „tulajdonol” részben. Vele együtt öten tevékenykednek a társaságnál.

Bő két éve, 2009 decemberétől OÉTI-engedély alapján táplálék-kiegészítőnek számít a sző-lőmag-mikroőrlemény. Ez az anyag tartalmazza az egyik legtöbb antioxidánst, amelynek élettani, egészségügyi hatásait ma már a tudományos társadalom is szinte fenntartás nélkül vallja.

„A mikroőrlési eljárásnak köszönhetően egy szőlőmag felülete hatványozottan megsokszorozható – emelte ki a cégvezető. – A mi üzemünkben tíz mikron finomságot értünk el, de »csak« pénz, illetve technológia kérdése a nanoméret produkálása. A szürkeállomány ugyanis adott a fejlesztésekhez, amelyekről nem is tettünk le.”

Az eljárásnak és a szaktudásnak köszönhetően olyan finomságú anyagot állítanak elő Almásfüzitőn, amelyet a konkurencia nem tud, viszont az emberi szervezet számára szinte teljesen hozzáférhetővé válik a szőlőmagban és a szőlő héjában található csaknem kétezerféle antioxidáns. Tengerentúli orvosi, klinikai tesztek a daganatos megbetegedések tesztszerű kezelésénél is kiváló eredményeket értek el az őrleménnyel. Publikációk sokaságával van alátámasztva az „anyag” kedvező hatása.

„Számunkra a legfontosabb az élelmiszer-minőség és -biz-tonság – hangsúlyozta Jan-kovszky Sándor. – Kanadaiak minősítették a terméket és az üzemet is. Így szereztünk jogot a termelésre, a kiszerelésre, a címkézésre, valamint a kanadai exportra. Feltett szándékunk, hogy partnereinken keresztül az uniós piacra is bejussunk, miközben a délszláv üzleti körökkel is előre haladottak a tárgyalások.”

A Transmissió Kft. üzem- és raktárterülete meghaladja az ezer négyzetmétert. A fejlesztési lehetőségek szinte korlátlanok, ugyanakkor szorosan öszszefüggnek a piac elvárásaival, illetve a kereslettel. A cég működése kezdetén körülbelül négy tonna alapanyagot dolgozott fel, az idei terv ennek a tízszerese.

„Folyamatosan bővül a gyártmányaink köre – jegyezte meg a szakember. – A Viniseera termékcsaládunkat alkotó mikro-őrlemények kizárólag kék szőlőmag és szőlő gyümölcshéj felhasználásával készülnek. A magban lévő polifenolok antioxidáns hatásuk miatt hozzájárulnak a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok megfékezéséhez. Magát az alapterméket önmagában is fogyaszthatjuk, de keverhetjük joghurtba, teába, lekvárba. Vagy például a süteményekben 3-5 százalékban még a lisztet is helyettesítheti. Ilyen a szőlőmagőrleménnyel dúsított héregi tészta, a dúsított csokoládé. Szőlőmagolaj előállításával is foglalkozunk. Ez egy extra szűz, szűretlen, csak derített, hidegen sajtolt termékünk. A bevezetését a közelmúltban kezdtük. Terveink között szerepel lekvár készítése. Én már ettem az úgynevezett vörösboros szarvaskolbászból is. Az élelmiszer-ipari alkalmazásán túl – például salátaöntetként – a kozmetikai iparban akár magyar innovációt is indukálhat. Ne feledjük, a francia kozmetikumokban már régóta alkalmazzák. Aranyáron... Fogyasztás esetén kedvező élettani hatása kiterjedt. Megvédi az érrendszert, erősíti az érfalakat. Gyulladásgátló hatása közismert. Emellett az ipar egyéb területein és a mezőgazdaságban egyaránt széles körű felhasználási lehetőségekkel kecsegtet.”

Nagyon fontos a vállalkozás számára, hogy az őrlendő szőlőmag eredete és kezelése megfeleljen a szabványos egészségügyi követelményeknek. Csak ellenőrzött forrásból származó kékszőlő-magot használnak fel a speciális őrlési eljárás során. A mikroőrlemények alapanyaga neves villányi borászatokból származik. A kft. azonban Eger környékén is tárgyal, illetve keres borosgazdákat, termelőket, beszállítókat.

„Egy ideje nagy hangsúlyt fektetünk a tájékoztatásra és termékismertetésre – mondta az ügyvezető. – Mikroőrleményeinket folyamatosan laboratóriumi vizsgálatoknak vetjük alá, törekszünk az elért minőség megtartására, javítására. Természetesen étrend-kiegészítőink fogyasztása nem helyettesíti a változatos táplálkozást és az egészséges életmódot. Azt, hogy sikeres a tevékenységünk, alátámasztja: már a termelés megkezdésének évében a regionális jellegű Tatabányai Vértes Expón vásárdíjas lett a termék. Aztán az országos innovációs pályázaton is helyezettek lettünk. A tavalyelőtti eredményeink alapján pedig 2011-ben elnyertük Komárom-Esztergom megye Innovációs Vállalkozása Díját. Eredményesen szerepeltünk az Innovációs Nagydíj pályázaton is.

Névjegy: Jankovszky Sándor

Születési hely és idő:

Tatabánya, 1951. március 30.

Iskolai végzettség: agrármérnök,

műszaki mérnök

és szakközgazdász

Családi állapot: nős,

gyermekek: Ágnes (36 éves),

Zsuzsanna (31).

Beosztás: ügyvezető

Tatabánya, 1951. március 30.

Iskolai végzettség: agrármérnök,

műszaki mérnök

és szakközgazdász

Családi állapot: nős,

gyermekek: Ágnes (36 éves),

Zsuzsanna (31).

Beosztás: ügyvezető-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.