Cégvilág

Német iparkamara: Állásokba kerülhet az energiapiaci káosz

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) elnökének várakozása szerint a német gazdaság idén 1 százalékkal bővül és 250 ezer új munkahelyet teremt majd. "Az viszont, hogy 2013-ben mi történik, attól függ, hogy az euróválság miként alakul és a német kormánynak lesz-e ereje további reformokhoz – mondta el Hans Heinrich Driftmann a Bildnek.

A DIHK elnöke szerint a német vállalatok versenyképessége szempontjából súlyos gondot jelent, hogy az energiapiaci átállásnak csak a célja világos, a szükséges lépések azonban nem. Hans Heinrich Driftmann a Bildnek elmondta: reméli, hogy a környezetvédelmi miniszter gyorsan "felgyűri az ingujját" és nekilát a probléma megoldásának.

Driftmann a végelszámolás előtt Schlecker példája kapcsán elmondta: nem hisz abban, hogy a nagyvállalatok különleges bánásmódot érdemelnek, bár együtt érez a most állásukat vesztő alkalmazottakkal. Hozzátette: a német cégek mintegy 90 százaléka kis- és középvállalat, amelyek sorsával senki nem törődik.

A helyzetével kapcsolatban a DIHK elnöke elmondta: évek óta kritizálják az oktatási rendszer, amely nem veszi kellő mértékben figyelembe a munkaerőpiac igényeit. Minden iskolának együttműködési megállapodást kellene kötnie a cégekkel, a szülőknek pedig meg kéne értetniük a gyerekekkel, hogy kemény munkával pótolhatóak a gyengébb osztályzatok.

 

DIHK energiapiac oktatás Driftmann kamara munkahely
Kapcsolódó cikkek