Cégvilág

Összefog az ExxonMobil és a Rosznyefty

Megállapodott az amerikai ExxonMobil és a orosz Rosznyefty: energiaérdekeltségeket juttatnak egymásnak, egymás földrészein. Az erről szóló megállapodást a napokban írták alá a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök rezidenciáján.

Rex Tillerson és Eduard Hudajnatov vezérigazgatók olyan vegyes vállalatot alapítottak, amely a Kara- és a Fekete-tengeren fog dolgozni. Összesen 350 milliárd dolláros beruházásokra készülnek Igor Szecsin orosz energetikai miniszterhelyettes tájékoztatása szerint, amelyet a The Moscow Times idéz. Cserébe a legnagyobb orosz olajváltlalat 30 százalékos részesedéshez jut az ExxonMobil texasi La Escalera Ranch és az albertai Harmattan nem hagyományos gázberuházásaiban, és 30 százalékot kap partnere Mexikói-öbölben lévő 20 blokkjából.

A csere lényege, hogy ezzel Oroszország több milliárd hordónyi szénhidrogént enged át a számára hozzáférhetővé váló technológiáért. A technológiára a nehezen hozzáférhető készleteinek feltárásához van szüksége, de azért is, hogy belekóstolhasson a szakma tengerentúli projektjeibe. Ez utóbbi lehetetlen lett volna az ExxonMobil közreműködése nélkül Michael Kart, a Rosznyefty 150 millió dollárnyi értékeit kezelő Spectrum Partners munkatársa szerint.

A Rosznyefty 2011-ben rendkívül sikeres évet zárt: árbevétele 46 százalékkal 92 milliárd dollárra emelkedett, jórészt a magas olaj- és olajtermékáraknak, valamint finomítói kibocsátása bővülésének köszönhetően. EBITDA-ja 15 százalékkal abszolút rekordszintre, 22 milliárd dollárra ugrott.

Rosznyefty exxon Fekete-tenger Mexikói-öböl
Kapcsolódó cikkek