Cégvilág

A támogatott lakáshitelben hisz Leier

„Az építőipar a motorja minden gazdaságnak” – mondta lapunknak Michael Leier, a Magyarországon is jelen lévő Leier-csoport vezetője.

Az osztrák vállalkozó szerint ezen úgy lehetne segíteni, ha a magyar állam is indítana olyan programokat, mint Ausztria. Az osztrákoknál évtizedek óta működik egy támogatott lakásépítési program, melynek során a családok kedvezményes kamatozású hitelt kapnak, amelyet az építkezés készültségi fokának függvényében folyósítanak. Ennek köszönhetően 60 százalékkal több házat építettek Burgenlandban, mint amennyit a program nélkül sikerült volna.

Az állam is jól jár ezzel a megoldással – állítja Leier –, a kedvezményes hitelhez ugyanis csak számlák ellenében jut hozzá az igénylő, így fehéredik a gazdaság. Ráadásul a hitelhez járó állami kamattámogatást csak hosszú éveken át porlasztva kell kifizetni, míg az építőanyagok és a munka után kifizetett adóterhek azonnal befolynak a költségvetésbe.

A főleg építőanyag-gyártással foglalkozó osztrák vállalkozónak 1984 óta működnek beruházásai Magyarországon. A Leier-csoport, melynek az éves forgalma 200 millió euró fölött van, jelenleg hat országban van jelen, közülük a magyarországi érdekeltségek forgalma a legnagyobb, profitabilitás szempontjából viszont a lengyelországi vállalkozások a legeredményesebbek.

lakáshitel Leier
Kapcsolódó cikkek