Történetének egyik legsikeresebb évét zárta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport, annak ellenére, hogy az energetikai iparágat világszerte sújtja.

Az MVM csoport a tavalyinál mintegy 100 milliárd forinttal magasabb, közel 650 milliárd forintos konszolidált árbevétel mellett, a tavalyinál kétharmadával jobb, 61 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. A tulajdonosok jóváhagyták a társaságcsoport tavaly meghirdetett stratégiájának idei feladatait és terveit, valamint határoztak arról, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről való felelős döntést előkészítő Lévai Projekt júniustól önálló tagvállalatként működjön tovább.

Az elfogadott éves beszámoló szerint a társaságcsoport konszolidált adózás előtti eredménye 67 százalékkal bővült, adózott eredménye – a tervet 1,6 milliárd forinttal túlteljesítve – 45,9 milliárd forint, az előző évi több mint kétszerese volt. A közgyűlés döntése értelmében az MVM Zrt. részvényenként 400 forint, összesen 10,02 milliárd forint osztalékot fizet, vagyis ennyivel járul hozzá a költségvetés bevételeihez. Az adózott eredmény fennmaradó része eredménytartalékba kerül, azt az MVM Zrt. a tervezett fejlesztések finanszírozására fordíthatja.

„Bizonyított az MVM csoport tavaly bemutatott új stratégiája: túlteljesítettük az egyébként is ambiciózus terveinket, és az MVM történetének egyik legsikeresebb, legeredményesebb évét zártuk.” - mondta cége közleményében Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Új stratégiánk, új üzleti modellünk a fenntartható növekedést állítja a középpontba, elsősorban meglévő eszközállományunk hatékony működtetésén és a tevékenységünkhöz organikusan illeszkedő új piaci lehetőségek kihasználásán keresztül.

A csoport 2011. évi árbevétele közel 100 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi évét, adózott eredménye több mint kétszeresére nőtt. Az MVM csoport forgóeszköz-állománya közel negyedével, több mint 250 milliárd forintra bővült.

Az MVM csoport 2011-ben bemutatott középtávú stratégiája három alapvető pillérre épül: versenyképessége növelésére, a működési kiválóságra, a hatékonyság növelésére, valamint az értékteremtő növekedésre. A holdingközpont irányításával a tagvállalatok jelentős lépéseket tettek ezek időarányos teljesítésére. A csoport a közelmúltban alapított új leányvállalataival megjelent olyan, alaptevékenységéhez szervesen illeszkedő, az MVM csoport meglévő eszközeit és szaktudását hatékonyan kiaknázó területeken is, mint a távközlési infrastruktúra működtetése vagy a gázszállító-vezeték építés előkészítése.

A csoport távközlési leányvállalata, az MVM Net Zrt. vette át az elektronikus kormányzati gerinchálózat üzemeltetését, míg a Magyar Gáz Tranzit Zrt. irányítja majd a regionális ellátásbiztonságot erősítő magyar-szlovák gázvezeték hazai szakaszának megépítését. Folyamatban van a társaságcsoport belépése a Déli Áramlat földgázszállító projektbe, és jó ütemben halad a földgázszállítási útvonalhálózatot tovább diverzifikáló AGRI projekt előkészítése is.

A közgyűlés jóváhagyta a 2012. évre vonatkozó aktualizált üzleti tervet: a társaságcsoport árbevétele az előrejelzés szerint az idén közel 15 százalékkal nő.

A közgyűlés határozott egy új leányvállalat alapításáról is: az atomerőmű tervezett bővítését előkészítő Lévai Projekt feladatait önálló társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. viszi tovább. A júniusban megalakuló leányvállalat folytatja majd az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát. Az MVM Paks II. Zrt. feladata lesz, hogy a beruházás minden lényeges aspektusát megvizsgálja annak érdekében, hogy a részletes tanulmányok, értékelések alapján felelős döntés születhessen az új paksi blokk(ok) megépítésének – a Nemzeti Energiastratégiában is szereplő – tervéről.