Cégvilág

Betegeken csattanhat a kormányostor

Asztmás, daganatos, szív- és érrendszeri, légzőszervi, vérzékeny, szklerózis multiplexes és cukorbetegek gyógyszerei tűnhetnek el a magyar piacról a nem helyettesíthető, innovatív szerek várható árcsökkentése miatt.

A kormány legújabb megszorítási terve akár 700 ezer súlyos és/vagy krónikus beteg gyógyszerellátását is veszélyeztetheti – kongatta meg a vészharangot az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.
Leitner György adatokkal támasztotta alá: egy év alatt, csak az eddigi megszorítások következtében 188 készítménnyel szűkült a magyar gyógyszerkincs. Ennyi orvosság forgalmazását szüntették be itthon a gyártók, akik 80 százalékban most úgy nyilatkoztak az egyesületnek: kénytelenek lesznek további orvosságokat kivonni a piacról, ha a kormány újabb szigorításokat léptet életbe.

Az egészségbiztosítónál még a tervezett restrikció nyilvánosságra kerülésekor siettek leszögezni, hogy egyetlen érintett patikaszer sem olyan, amelynek ne lenne alternatívája. Vagyis azok a betegek, akik ma egy adott gyár egy adott termékét kapják, akkor sem maradnak ellátatlanok, ha a cég holnap úgy dönt, inkább nem kér támogatást a termékére, mert már nem éri meg számára azon az áron forgalomba hozni.

Ennek ellenére az OEP-nél sem titkolták: előbb-utóbb a drága orvosságra szoruló, a gyógyszereikhez ma még 100 százalékos támogatással hozzájutó és a ritka kórokban szenvedő betegek terápiája is veszélybe kerülhet, ha a kormányzat továbbra is csak a számokat látja, de azok mögött az embereket már nem. Mert a számok önmagukban szépek, jövőre például a Széll Kálmán-terv 2.0 eredményeként fele akkora lesz a gyógyszerkassza, mint tavaly volt. Így a tb-támogatások reálértéküket tekintve a 80-as évek szintjére esnek vissza.

innovatív gyógyszergyártók oep egészségbiztosító
Kapcsolódó cikkek