Cégvilág

Felbőgeti a fűnyírót a Blackberry gyártója - késik az új modell

Költségmegtakarításra, ennek keretében nagylétszámú elbocsátásokra kényszerül a Blackberry okostelefon készülékek gyártója, a kanadai Research in Motion (RIM) vállalat.

A márciusban indult 2012/2013-as folyó pénzügyi éve első negyedévében a RIM 518 millió dollár (416 millió euró) veszteséget szenvedett el, jóval nagyobbat az előző negyedévinél. Az elmúlt pénzügyi év első negyedében még 695 millió dollár nyereséget könyvelhetett el.

A folyó pénzügyi év első negyedében az előző évihez képest 43 százalékkal 2,8 milliárd dollárra esett vissza a RIM értékesítési árbevétele, messze a 3,1 milliárd dolláros elemzői várakozások alá. A RIM részvénye az adatok közzétételét követően ötödével gyengült a tőzsdén kívüli forgalomban.

A RIM 16.500 alkalmazottja közül 5 ezer főt bocsát el és ezzel a folyó pénzügyi év végéig egymilliárd dollárt tervez megtakarítani. A RIM kilátásait rontja az új operációs rendszeren futó új modell, a Blackberry 10 (BB10) piaci bevezetésének elhalasztása 2013 elejére.

A Gartner mobiltechnológiai tanácsadó és piackutató vállalat felmérése szerint a RIM piaci részesedése az okostelefon piacon az idei első negyedévben 6,9 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13 százalékról.

Az első Blackberry készülék, az internethez is csatlakozó okostelefon kategória úttörőjeként 2003-ban jelent meg a piacon és egyedi levelező szolgáltatásának köszönhetően rohamos gyorsasággal az üzleti élet elengedhetetlen kellékévé, valóságos státusszimbólummá nőtte ki magát. Mostanra azonban a jóval szélesebb szolgáltatási palettát kínáló okostelefonok - elsősorban is az Apple iPhone készülékei - kiütötték a nyeregből.

A RIM reménysége a veszteségből kilábalásra egyrészt az új GNX operációs rendszer és az azon futó első készülék, a BB10, másrészt a Mobile Fusion vállalati mobil alkalmazáskészleteket futtató technológiai platform, ami már más gyártók operációs rendszerei, az Apple vagy a Google kezelésére is alkalmas. A platformot a RIM tájékoztatása szerint "egy nagy német légitársaság" már alkalmazásba is vette.

RIM elbocsátás Blackberry veszteség modell
Kapcsolódó cikkek