Nikola Gruevski macedón miniszterelnök közölte, hogy országa megállapodott az orosz Gazprom társasággal arról, hogy Macedónia is csatlakozik a Déli Áramlat gázvezeték beruházáshoz.

Már elkészült az erről szóló kormányközi szerződés tervezete is. Ennek szövegét júliusban elküldik az orosz kormánynak jóváhagyásra, a jóváhagyás után pedig aláírhatja a macedón kormány is.
Igaz, hogy Macedónia eredetileg nem szerepelt a Déli Áramlat iránt érdeklődő országok között, most viszont arra törekszik a kormánya, hogy részese lehessen a több európai ország részvételével megvalósuló vezeték-beruházásnak. A csatlakozástól az ország hosszú távú energiabiztonságát remélhető a miniszterelnök nyilatkozata szerint.

A közlemény kiadása előtt – még pénteken – Nikola Gruevski Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, de ugyanazon a napon találkozott a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Miller is a Szentpétervári Gazdasági Fórumon. Nem sokkal a megbeszélésük után a Gazprom közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy az év harmadik negyedére (tehát néhány napon belül) elkészül a Déli Áramlat vezeték-beruházás megvalósíthatósági tanulmányának az a változata, amely már Macedónia bevonásával is számol.

A Déli Áramlat projektet a Gazprom indította. A cső fekete-tengeri szakaszát az olasz ENI-vel közösen vállalkozásban építené, az azt követő szárazföldi szakaszokat pedig a nyomvonalban érintett országok gázvezetéki cégeivel, illetve arra kijelölt társaságaival fektetné le. A beruházásról már kormányközi megállapodás született Horvátországgal, Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal, Görögországgal, Szlovéniával és Ausztriával is. A hír nem téri ki az utóbbi ország kapcsán arra, hogy a legújabb elképzelés szerint a Gazprom nem vinné el odáig a csövet, az ausztriai érdekeltségére nézve kedvezőtlen uniós szabályozás miatt. Igaz, döntés erről még nem született.

Korábbi tervek szerint még ebben az évben meg kell születnie az orosz gázvezetékrendszeren keresztül Európába gázt hozó Déli Áramlat végleges beruházási tervének.

Magyarországon először a Mollal alapított projektcéget a Gazprom a beruházás előkészítésére. E vegyes vállalat szerepe azonban háttérbe szorult, miután egy magyarországi döntés nyomán az orosz társaságnak a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) kellett létrehoznia a Déli Áramlat Zrt-t, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal. Mára ezen a felálláson is túl vagyunk: az MFB helyét az MVM veszi át a vegyes vállalatban, még e hónap végéig.