Szlovákia több pénzt kér az EU-tól a bohunicei reaktorok leszerelésére - jelentette be Robert Fico kormányfő egy szlovák parlamenti bizottság előtt kedden, amiről nyugati hírügynökségek alapján az MTI számolt be.

 Robert Fico közölte: Szlovákiának még legalább 185 millió eurót kell kapnia az Európai Uniótól, hogy folytathassa két reaktor leszerelését a bohunicei (apátszentmihályi) atomerőműben.

"Nem tudjuk folytatni a munkálatokat, ha a támogatás 115 millió euró marad. Most nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan reaktorok leszerelésére költsünk, amelyeket eredetileg le se akartunk állítani" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: további uniós források hiányában félbe kell szakítani a munkálatokat, "nem lehet folytatni a leszerelési folyamatot".

Szlovákia 2004. évi uniós csatlakozásakor Brüsszel feltételül szabta, hogy Pozsony helyezzen üzemen kívül a bohunicei atomerőmű négy reaktora közül kettőt. Az EU a reaktorok leszerelésére 115 millió eurót biztosított. A VVER-440/230 típusú szovjet gyártmányú reaktorokat 2006-ban, illetve 2008-ban le is állították, noha üzemidejük még nem járt le.

Az olasz Enel csoport által ellenőrzött Slovenské Elektrárne energiaipari vállalat két reaktort még üzemeltet Jaslovské Bohunicében. Ezek a mohovcei atomerőmű termelésével együtt Szlovákia villamosenergia-szükségletének 55 százalékát elégítik ki.