Cégvilág

Prédává válhat a Nokia

Az évtizedes rekordnak számító árfolyamcsökkenés elgondolkodtatta az elemzőket arról, felvásárlás célpontjává válhat-e a drasztikus kiadáscsökkentési programmal küzd a túlélésért.

A Nokia 100 milliárd dollárt veszített piaci értékéből és nettó eszközállományához viszonyítva 38 százalékos értékcsökkenést szenvedett el az elmúlt időszakban, ezzel a Bloomberg méréseinek 1995-ös kezdete óta nem látott negatív rekordon áll a finn vállalat árfolyama.

A Falcon Point Capital LLC szerint a rémesen alakú részvényár vonzhatja a potenciális felvásárlókat, így a Microsoftot is, amellyel már most jó kapcsolatot ápol a finn cég. A telefongyártó óriás a Windows Phone operációs rendszert telepíti készülékeire és vezérigazgatója, Stephen Elop is a Microsofttól igazolt. Az Avian Securities LLC ennél is tovább megy és arra számít, hogy kivásárló cégek is megjelenhetnek a Nokia környezetében. A kérdés persze az, az esetleges fel- vagy kivásárló képes lesz-e ismét növekedési pályára állítani a vállalatot?

A Nokia 14 évig volt a világ elsőszámú mobiltelefon-gyártója, 2000-ben 300 milliárd dollárra becsült piaci kapitalizációjának 90 százalékát veszítette el az iPhone 2004-es indulása óta. jelenlegi piaci értéke 8,6 milliárd dollár, amelyhez 12,4 milliárd dollárnyi készpénz, illetve rövid távú társul.

A készpénzállomány relatív jelentős mértéke és az alacsony árfolyam csábíthatja a kockázati tőketársaságokat, akik vélhetően a mobiltelefon üzletágat vásárolhatják meg, míg a hálózati eszközöket gyártó Nokia Siemens Networks különálló cégként működhetne tovább. A Nokia gyártókapacitása, disztribúciós hálózata és szakértelme mellett jelentős érték a szabadalmi portfóliója is, becslések szerint a finn vállalat 7,5 milliárd dollárnyi szabadalommal rendelkezik, ami felülmúlja a Motorola csomagját, amelyet a Google vásárolt meg. Ebből a szempontból a Microsoft tűnik valószínű kérőnek, de a második legnagyobb kínai telefongyártó, a Huawei is esélyes lehet.

felvásárlás finn mobiltelefon Nokia Huawei Microsoft
Kapcsolódó cikkek