Cégvilág

Úgy kell levadászni manapság a jó hazai informatikusokat

Siker- és hiányszakmaként tartják számon az informatikát (IT), a szakemberei iránti keresletet tükrözi, hogy az ajánlatok az állásportálokon található munkáltatói hirdetések egynegyed részét uralják.

A legújabb kutatási eredmények már azt is igazolták, hogy a cégeknek az IT-seket nagyobb arányban kell keresniük hagyományostól eltérő csatornákon, mivel speciális szakértelmük miatt ők is máshogy keresnek állást, mint az egyéb szakmák képviselői. A Profession.hu megbízásából az NRC Piackutató Kft. által nemrégiben végzett kutatás számos olyan részletre világít rá, amely az álláspiaci helyzetük, álláskeresési szokásaik miatt különlegessé teszi ezt a csoportot. Rengetegen keresnek IT szakembert – mondja Zsédely Krisztián. A Profession.hu ­értékesítési vezetője szerint a munkaadók helyzetét az is nehezíti, hogy nagyon diverzifikált szakmáról van szó.

Figyelembe kell venniük azt a tényt is, hogy az IT-szakemberek között alacsonyabb a munkanélküliség (körülbelül 5 százalékponttal), mint az országos munkanélküliségi ráta, illetve, hogy nehezebben mobilizálhatóak és váltanak munkahelyet. A Profession.hu kutatása szerint minden második IT-s munkavállaló (55 százalék) akkor teszi meg az első lépést egy új állás felé, ha úgy érzi, hogy gondok vannak a munkahelyén. Sőt, minden tizedik IT-s megvárja, amíg elbocsájtják munkahelyéről és csak azután néz állás után. Az aktívan állást kereső informatikusok a szakmabelieknek mindössze az egyharmadát adják.

Mindezek miatt az informatikai szakemberek toborzása komoly nehézséget jelent a vállalkozások számára, a munkaadóknak már szinte közelharcot kell vívniuk az IT-szakemberek megnyeréséért – értékelte az értékesítési vezető. Egy-egy pozíció meghirdetését nem elég nagyon alaposan megfogalmazni, azt is meg kell gondolni, hogy hol éri el a munkaadó a keresett szakembert. Elmondta, hogy a hagyományos hirdetési csatornákon kívül a szakmai fórumok használatát ma már nélkülözhetetlennek tartják.

profession.hu szakma hiányszakma informatikus NRC
Kapcsolódó cikkek