Cégvilág

Zuhant a szervereladás az első negyedévben

Tovább szűkült 2012 első negyedévében a szerverpiac az IDC által egy térségként kezelt európai, közel-keleti és afrikai régióban (EMEA) – derül ki a piackutató legfrissebb elemzéséből.

A vizsgált országokban mindössze 3,1 milliárd dollár értékben adtak el szervereket, ez közel 12 százalékos zuhanást jelent 2011 hasonló időszakához képest. Bár a társaság darabszámban is visszaesést regisztrált, az 557 ezres forgalom csak 3,8 százalékkal marad el a tavalyitól, ami azt jelzi, hogy a kereslet ezúttal is az olcsóbb készülékek irányába mozdult el.

A legnagyobb visszaesést Nyugat-Európában mérték, ahol már huzamosabb ideje jelentősen csökken a forgalom. Itt az értékesítés ezúttal bő 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, azonban még így is ez a térség adta a régió teljes forgalmának bő háromnegyedét, mintegy 2,37 milliárd dollárral.

A nyugati országok mellett – ha kisebb mértékben ugyan, de – ezúttal Afrikában és a Közel-Keleten is hanyatlást regisztráltak, amire több mint egy éve nem volt példa. Mindennek eredményeként az egyetlen olyan terület, ahol növekedést mutatnak az adatok, Kelet-Közép-Európa volt, a helyzet azonban itt sem túl kedvező. Régiónkban ugyanis a mintegy 400 millió dolláros piacméret bár 4 százalékos bővülést jelez egy év alatt, a gyarapodás kizárólag a dinamikusan növekvő orosz keresletnek köszönhető, a többi országban ismét hanyatló eladásokat mutatnak az adatok.

Magyarországon már tavaly is csökkent az értékesítés, 2011-ben az IDC adatai szerint hazánkban valamivel több, mint 70 millió dollár értékben adtak el szervereket, ez pedig nyolcadával marad el a 2010-estől, bővülésre pedig idén sincs reális kilátás. Az eladások visszaesését elsősorban a nagyobb szereplők sínylették meg: a piacvezető HP értékesítése 19,1, míg a második helyen álló IBM-é 17,8 százalékkal zuhant egy év alatt, így a két cég együttes részesedése 70 százalékról 65 százalék alá esett. Az elmúlt egy esztendő nyertese ezzel szemben a Dell lett, amely a vezető gyártók közül egyedüliként tudta növelni forgalmát, méghozzá több mint hat százalékkal, s ennek köszönhetően már a teljes piac közel hetedét ellenőrzi.

szerver szervereladás IDC
Kapcsolódó cikkek