Cégvilág

Fizetési garanciát kér a Mapei

Lehetőleg csak olyan megrendelővel köt szerződést az idén a Mapei, amelyik garanciát tud adni a vételár kifizetésére. A cég ebben az évben közel 10 százalékos bevételnövekedést vár és a veszteség után 100 milliós nyereséget.

Csaknem 10 százalékos árbevétel-növekedéssel zárta az elmúlt évet a Mapei, ám eredménye erős mínuszba csúszott. Az építőanyag-ipari cég ügyvezető igazgatója, Markovich Béla szerint a „satnya” eredményt főképp az okozta, hogy le kellett írniuk egy 130 milliós követelést. Az adós cég nevét nem fedte fel a cégvezető, mivel még bízik abban, hogy sikerül megegyezésre jutniuk. A gyenge forint sem tett jót a nagyrészt (60 százalékban) importból származó alapanyagokkal, adalékszerekkel dolgozó társaságnak.

Az építőipari ágazat válságának dacára nem csökkentek a cég megrendelései, sőt néhány kurrens termék iránt még nőtt is a kereslet, ám az árrés erősen szűkült, ami szintén az eredmény rovására ment.

Bár az év nem indult túl fényesen, a cégvezető bízik abban, hogy év végére – újabb 10 százalék körüli növekedéssel – sikerül elérniük a tervezett mintegy hat és fél milliárd forintot. A tavalyi negatív adózott eredménnyel szemben pedig 100 milliós plusz az idei terv. „Nem irreális a tervünk” – mondta – „ugyanis elhatároztuk, hogy nem fogunk kockáztatni és csak olyan cégnek szállítunk, amelyik biztos, hogy fizet, s erre lehetőleg garanciát is tud adni”.

További részletek a pénteki Világgazdaságban.

Markovich Béla mapei
Kapcsolódó cikkek