Cégvilág

Lépéselőnyben az Apple

Egy héten belül két Samsung termék forgalmazását tiltotta be az Egyesült Államokban egy-egy helyi bíróság. Múlt hét közepén a dél-koreai gyártó egyik táblagépének árusítását volt kénytelen felfüggeszteni a világ legnagyobb gazdaságában, hétfőtől pedig Samsung Galaxy Nexus okostelefon forgalmazását is megszakították a tengerentúlon.

 Mindkét ítélet annak a szabadalmi ügyeket érintő persorozatnak a keretében született, amely immár hónapok óta húzódik az Apple és a Samsung között. A határozatok értelmében a dél-koreai társaság addig nem kezdheti meg ismételten az érintett készülékek értékesítését, amíg egyezségre nem jut fő konkurensével vitás ügyeiben.

Szakértők szerint a szabadalmi perekben 2014-ig nem valószínű, hogy megszületik a végső döntés, így az adott termékek esetében akár kétéves forgalomkieséssel is számolhat a Samsung, ami több 10 millió dolláros veszteséget jelentene a cég számára. Ennek fényében nem meglepő, hogy a bírósági a tiltás csak akkor lép életbe, ha az Apple 96 millió dollárt letétbe helyez, a Samsung esetleges kártalanítására, arra az esetre, ha végül a pert az ázsiai vállalat nyerné.

Bár az elmúlt napok eseményei minden bizonnyal érzékenyen érintik a Samsungot, szakértők szerint ennél rosszabbul is járhat a vállalat. A most betiltott termékek ugyanis már kifutó modellek, az Apple azonban a társaság zászlóshajójának számító Galaxy S III-t is betiltaná, amelyből az előrejelzések szerint az értékesítés első két hónapjában, azaz július végéig 10 milliót adhat el világszerte a Samsung.
A dél-koreai gyártó csak abban bízhat, hogy az illetékes bíróság rövid időn belül feloldja a tiltást, ami nem lenne példa nélküli, korábban ugyanis hasonló történt a cég termékeivel Németországban és Hollandiában is.

szabadalom per Apple galaxy Samsung
Kapcsolódó cikkek