Cégvilág

Másfél milliárdért lobbizik az agrárbizottság

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága összesen 1,568 milliárd forint többletforrást szeretne szerezni a 2013-as költségvetési törvényhez benyújtott négy módosító javaslatával, így egyebek mellett 500 millióval többet szánnak a tanyafejlesztési programra, és 640,3 millió forint plusztámogatást juttatnának a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) a tervezettnél.

Tanyafejlesztésre így összesen 1,940 milliárd forint jutna, az NFA pedig összesen 1,744 milliárd forintjából a mostani 145 helyett 225 fővel működhetne jövőre. Az átcsoportosítás forrását a gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatására szánt keretből vonnák el a bizottság javaslata szerint.

A tavaly indult tanyafejlesztési programot az azóta távozott Ángyán József jelentette be. A Vidékfejlesztési Minisztérium egykori államtitkára akkor a programra szánt 930 millió forintot jelentett be, de már akkor hozzátette: a későbbiek során a tárca ennek az összegnek a két-háromszorosát szeretné beállítani a költségvetésbe a tanyaprogram mellé. Tavaly a rendelkezésre álló 930 millió forintból 200 millió jutott a tanyagazdaságok közvetlen fejlesztésére, a keret nagyobb része, 730 millió forintra pedig önkormányzatok és társadalmi szervezetek pályázhattak a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre.

„A tanyafejlesztés azért lehet hasznos, mert ilyen körülmények között könnyebb állatot tartani, nincs önkormányzat, mely megtilthatná a tenyésztést. Ha egy ilyen program összekapcsolódik az állattenyésztési követelménnyel, az támogatandó” – véli Raskó György. Az agrár közgazdász hozzátette: félő, hogy a feltételek inkább a falusi turizmust szolgálják majd, így a megnövelt összeg „kidobott pénz” a mezőgazdaság szempontjából.

ángyán mezőgazdaság agrár
Kapcsolódó cikkek