Cégvilág

Nem puhul a gyógyszerbüdzsé - "Nagy kockázatot vállal a kormány"

„Nagy kockázatot vállal a kormány, ha kevesebb, mint két évvel a választások előtt ragaszkodik egy, csak a betegek kiadásainak növelésével tartható gyógyszerkasszához.”

Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgató-helyettese szerint a gyógyszeripar már nem visel el további terheket. Márpedig a jövő évi költségvetés jelenlegi tervezete szerint az idei 268 milliárd forintról jövőre 198 milliárd forintra csökken az orvosságok támogatására fordítható keret.

Kaló Zoltán orvos-közgazdász arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszer-közkiadások csökkentésére elfogytak a szakmailag is felvállalható lehetőségek. „Vagy fel kell adni a jelenlegi elveket, ami a betegterhek jelentős növekedését jelenti, vagy tudomásul kell venni, hogy az idei és a jövő évi gyógyszerkassza sem lesz tartható”. Az Állami Számvevőszék szerint a 29 százalékos kiadáscsökkentés „nincs alátámasztva szabályozási koncepcióval és háttérszámítással.”

Nem csupán az orvosságok, a gyógyászati segédeszközök (gyse) is drágulnak, ha nem módosítanak a tervezeten. „Vagy a termékek áfáját vagy a támogatásukat kell csökkenteni, különben nem lesz elegendő a segédeszköz-keret” – mondja az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének leköszönt főtitkára. Tóth Zoltán emlékeztetett: erre az évre is 7 milliárd forinttal kevesebbet irányzott elő a kormány támogatásként, mint amit 2011-ben költött, ennek ellenére jövőre ugyancsak 43 milliárd forintra lőtte be a gyse-kasszát.

A szakember úgy látja, hogy bár a kórházak működtetésére költhető összeg reálértékben emelkedik 2013-ban, de ez csak 8,6 milliárdos növekedés azzal a 46 milliárd forinttal szemben, amit adósságaik rendezésére kaptak tavaly. Ezért szerinte félő, hogy újra fizetésképtelenné válnak beszállítóik felé az intézmények.

Egyelőre úgy tűnik: hiába van túlköltés már most a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-büdzsében, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 2013-ban még keményebbek legyenek a sarokszámok. Legalábbis erre utal, hogy a parlament Egészségügyi Bizottságában tegnap egyetlen olyan első körös módosítást sem támogatott a kabinet és a kormányoldal, amelyek többletforrást igényelnének.

Elvérzett az a módosítás, amelyik kezdeményezte, hogy ne vegyenek el egymilliárd forintot a legrászorultabbak orvossághoz jutását segítő közgyógyellátásból és az is, mely további egészségügyi béremelésre, esetleges bérkompenzációra járulékcsökkentéssel teremtene fedezetet.

gyógyszerbüdzsé költségvetés Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete
Kapcsolódó cikkek