Cégvilág

Rekord hőség az USA-ban - Brutális búzaár-emelkedés

Az Egyesült Államokban ismét rekordmagasságúra szökött fel a búza ára. Az amerikai szárazság - és az oroszországi elárasztott területek okozta gondok mellett újabban már a spekulánsok is megjelentek a színtéren - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Amerikában a búza ára az utóbbi hetekben példátlan mértékben emelkedett. Május közepén egy véka (36,2 liter) még 5,60 dollárba került. Azóta az ár közel 60 százalékkal emelkedett és vékaként 8,60 dollárt ért el. A búzapiaci ár alakulása pillanatnyilag nagyon erősen emlékeztet a 2010-es nyárra, amikor Oroszországban hatalmas tűz pusztított a termőföldeken és ezután az ország exporttilalmat vezetett be.

Az Egyesült Államokban 1895 óta nem mértek ilyen forróságot. Különösen Illinois, Iowa és Indiana államokban súlyos a helyzet. Emiatt a spekulánsok ismét megjelennek a piacon. Már júniusban számos spekulációs befektető nettó besszpozíciót létesített, tehát csökkenő árakra fogadott. Most azonban a CFTC amerikai határidős tőzsdefelügyelet long pozíciókról, azaz növekvő árakra történő fogadásokról tett jelentést, amely árak április óta a legmagasabb szintet érték el. 

Az áremelkedés azzal is magyarázható, hogy csökkent a búzával bevetett területek nagysága. Ennek oka egyrészt a számos biogáz-berendezés, amelyeket a jobb energiaérték miatt inkább kukoricával töltenek meg. Másrészt viszont most megbosszulja magát, hogy legutóbb a búza  ára kedvezőbb volt, mint a kukoricáé. Számos takarmánygyártó ezért inkább búzát keresett, és nem a hagyományos takarmányt, a kukoricát. A FAZ szerint a globális búzakészletek jelenleg ötéves mélyponton vannak.

búzaár áremelkedés búza
Kapcsolódó cikkek