Cégvilág

A gazdasági társaságként működő kórházak is bajban vannak

Bevételeiket nem tudják jelentősen növelni, ezért a kiadásaikat lesznek kénytelenek csökkenteni túlélésük érdekében a kórházak. A racionalizálás további elbocsátásokat vetít előre, de nem a betegágyak mellett, hanem a gazdasági-műszaki területen dolgozók körében.

Nem a félezres elbocsátást hétfőn bejelentő, négymilliárdos adóssággal küzdő szabolcsi egészségügyi holding az első és minden bizonnyal nem is az utolsó az egészségügyben, ahol a túlélés áldozatot követel. Öt évvel ezelőtt például finanszírozási okok miatt 280 alkalmazottat bocsátottak el a debreceni Kenézy kórházból, 2009-ben pedig több száz embertől váltak meg a székesfehérvári kórházban a bevételek drasztikus csökkenése miatt.

Az alulfinanszírozottság a költségvetési intézményként és a gazdasági társaságként működő kórházakat egyformán sújtja, ugyanakkor az utóbbi két év kivételével számos, gazdasági társaságként tevékenykedő kórházakra nézve kedvezőtlen döntés született, ami megingathatta egyes intézmények működését – mondta Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke. Így például hogy nem mindig részesültek a központi kórház-konszolidációs vagy a bérkompenzációs keretből, illetve hogy az idei béremelést kivéve korábban ezeknek a kórházaknak maguk kellett kigazdálkodniuk dolgozóik fizetésemelését.

Mindez annak ellenére történt, hogy az elmúlt tíz esztendő egészségügyi kormányainak kommunikációja mind azt hangsúlyozta, hogy legkevésbé a merev költségvetési szemlélet alkalmas az egészségügyi intézmények működtetésére. A kórházaknak ugyanis piaci környezetben kell működniük, amelyhez rugalmasan kell alkalmazkodniuk: időnként gyors tőkeinjekcióra, banki hitelre van szükségük és előnyös, ha bürokratikus akadályok nélkül tárgyalhatnak a beszállítókkal, a közalkalmazottakat foglalkoztató kórházakhoz képest egyszerűbben elbocsáthatják munkavállalóikat – sorolta a Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő.

Hozzátette: az említett előnyök mellett további kedvezőtlen hozadéka is van annak, ha egy kórház gt.-ként működik. Így például nyereség- és iparűzési adót kell fizetnie, ráadásul csak az amortizáció veszteségként való lekönyvelése egy nagy kórháznál évi 200–300 milliós mínuszt is jelenthet.

Ennek ellenére Rácz Jenő szerint az államosítás rávilágított: a gazdasági társaságokra jellemző szemléletű gazdálkodás és könyvvitel átláthatóbbá teszi a működést. Nem véletlenül választották az elmúlt évek során tucatnyi helyen az országban ezt a működtetést kht. vagy nonprofit társaság, illetve kft. vagy zrt. formájában.

Kiszervezik, amit lehet

A négy kórházat tömörítő szabolcsi egészségügyi holding azon dolgozóinak a nagy részétől válik meg, akik jelenleg az élelmezés, a kontrolling és az informatika területén dolgoznak. E tevékenységek egy részét el tudják majd látni a tervezett intézményi összevonások után megmaradók, más részét pedig az általános gyakorlat szerint kiszervezik.

A saját mosodáktól, takarító- vagy őrző-védő szolgálatoktól, élelmezéstől sok kórház már évekkel ezelőtt megvált, és külső szolgáltatótól veszi azt igénybe. Több intézmény közösen szerzi be a korábbi költségeknél lényegesen alacsonyabban ezeket a szolgáltatásokat.

a holdingszerű működtetés ennél is hatékonyabb tud lenni: a gazdasági-műszaki háttértevékenységeknél is spórolni tudnak az intézmények, mivel nem kell minden kórháznál, elég csak központilag például pénzügyi vagy karbantartási részleget fenntartani.

A saját mosodáktól, takarító- vagy őrző-védő szolgálatoktól, élelmezéstől sok kórház már évekkel ezelőtt megvált, és külső szolgáltatótól veszi azt igénybe. Több intézmény közösen szerzi be a korábbi költségeknél lényegesen alacsonyabban ezeket a szolgáltatásokat.

a holdingszerű működtetés ennél is hatékonyabb tud lenni: a gazdasági-műszaki háttértevékenységeknél is spórolni tudnak az intézmények, mivel nem kell minden kórháznál, elég csak központilag például pénzügyi vagy karbantartási részleget fenntartani. -->

kft gazdasági társaság finanszírozás költségvetés kórház
Kapcsolódó cikkek