Az azeri Sah Deniz gázmező mögötti konzorcium is beszáll a Transz-Adria Vezeték (TAP) finanszírozásába a most aláírt szerződés szerint. A megállapodás mérföldkő a déli gázfolyosó kiépülése kapcsán.

A TAP – melynek részvényesei között a norvég Statoil, a német E.On Ruhrgas és a szintén német EGL – közölte, hogy a pénzt „számos, fontos területen” fogják elkölteni a konzorciummal kötött szerződés alapján, amíg meg nem születik 2013-ban a végső döntés arról, hogy mely vezetéken juthat Európába az azeri Sah Deniz 2 mező gáza. A TAP-on keresztül Görögországon, Albánián és az Adriai-tenger egy szakaszán át Olaszország délkeleti partjaiig jutna a gáz.

A TAP konzorcium ügyvezető igazgatója, Kjetil Tungland bízik benne, hogy a szerződés növeli a társulás esélyeit, hiszen a megállapodásnak már maga a megkötése is a TAP műszaki és kereskedelmi minőségébel vetett bizolom jele. Rásegít arra az együttműködési megállapodásra is, amelyet a TAP és a Sah Deniz konzorcium júniusban írt alá. Az egyezség szerint a BP vezetett Sah Deniz konzorciumnak 50 százalékos részesedés vásárlására lesz lehetősége a TAP-ban. Utóbbi közleményéből nem derül ki, hogy mennyi pénzt kap a konzorciumból.

A jövő évi döntés másik esélyeséről, a Nabucco West eddig nem ajánlott fel részesedést önmagából az azerieknek a gázuk szállításáért cserében. A Nabucco konzorciumnak tagja a magyar Mol is.