Cégvilág

Gyárbezárások a Sonynál - Lejárt a DVD meghajtók kora?

A Sony bejelentette, hogy decemberben bezárja Blu-ray, DVD és CD meghajtókat gyártó Optiarc üzemét, miután a táblagépek és a netbookok terjedésével egyre kisebb az igény a meghajtók iránt.

Zsugorodik az optikai meghajtók szerepe a PC szektorban, a táblagépek és netbookokba nem szerelnek DVD meghajtót – ezzel indokolta a japán konszern a cég egyik régebbi büszkeségének számító Optiarc leányvállalat felszámolását a PC World szerint. A leánycég Kínában és más ázsiai országokban rendelkezik üzemekkel, munkaerő-állományának 75 százaléka Japánon kívül található. A meghajtókat gyártó üzem 420 dolgozója más területen helyezkedik el a vállalatnál, illetve nyugdíjazzák.

A Gartner elemzője, Hirojuki Simizu emlékeztet arra, hogy a Sony piacvezetőnek számított, mint a Blu-ray technológia feltalálója, de eközben az üzletág magjának számító DVD-k ára 50 dollár alá csökkent. A konszern már korábban megkezdte tevékenységének újrapozícionálását és jelenleg már az online zenei és mozi platformjára koncentrál. Az óriáscég célja, hogy az internetes szolgáltatásokat összekapcsolja az általa forgalmazott eszközökkel úgy, hogy kihasználja a filmstúdiója jelentette előnyöket. A Pókember és a Men in Black jogtulajdonosa a pénzügyi év márciusi lezárásáig tízezer főt bocsát el, miután az előző évben rekord veszteséget könyvelt el.

leányvállalat gyárbezárás DVD blu-ray optiarc Sony
Kapcsolódó cikkek