Cégvilág

Kockázatos Google-lépés - Az e-maileket is beviszik a keresőbe

A Google adatvédelmi szempontból kockázatos lépéssel igyekszik áthidalni az információs rést az e-mail rendszere és a keresője között: a jövőben a felhasználó levelezésében is vizsgálódna a keresőmotor.

Az egyelőre kísérleti jelleggel elindított projekt keretében a Google az e-mailek tartalmát is vizsgálja és adott esetben a keresési találatok között tünteti fel. A levelezésből származó eredmények a lap jobb oldalán jelennek meg, de ha a szoftver kellően fajsúlyosnak találja, akár a keresőoldal tetején, kiemelve is megjelenítheti az adott levélrészletet.

A szolgáltatást csak a belépő Google felhasználók vehetik igénybe és az adatvédelmi szempontból potenciálisan aggályos e-mail találatokat rövidítve jelenítik meg, így a teljes tartalom csak akkor látható, ha azt a felhasználó megnyitja. A szolgáltatást jelenleg mindössze 1 millió felhasználó veheti igénybe, ami eltörpül a 425 millió Gmail accounthoz képest.

Ha a visszajelzések megfelelőek lesznek, a cég hamarosan a többi felhasználónak is felajánlja a Gmail és a kereső összekapcsolását, sőt – mondta az AP-nek Amit Singhal senior alelnök – a tervek szerint más levelezőrendszereket is felvesznek majd a találatok közé, ezzel elejét véve a leendő panaszoknak arról, hogy a Google visszaél a keresőpiacon elért erőfölényével. 

A keresőóriásnak óvatosnak kell lennie az adatvédelmi ügyekben. 2010-ben a Buzz nevű közösségi szolgáltatása bevezetésekor komoly felháborodást váltott ki az a tény, hogy a cég automatikusan hasznosította a Gmail felhasználóinak kapcsolati adatait. Az amerikai FTC ennek hatására felszólította a céget, hogy javítson adatvédelmi rendszerén és húsz éven át tartó rendszeres ellenőrzést helyezett kilátásba a vállalatnál.


 

kereső e-mail keresési találat Google gmail
Kapcsolódó cikkek