Cégvilág

Már a múlté a Neo - kedden elhallgathat a rádió

Hétfőn még konzervadás szól a NeoFM rádióban, de könnyen lehet, hogy kedden elhallgat a csatorna. Az országos kereskedelmi rádió összes alkalmazottja, vagyis 26 munkatárs ugyanis megelégelte a helyzetet és azonalli hatállyal felmondott.

Lépésüket az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzetre, az ellehetetlenített körülményekre, a tulajdonos szakmaiatlan jövőképére alapozzák, valamint azzal indokolják, hogy béreiket nem rendezték, és még jó ideig nem is kapnak majd fizetést.  „Több alkalommal kijelentette az új tulajdonos, hogy a továbbiakban addig nem is fog fizetni, míg a médiahatósággal nem tisztázódik a rádió helyzete. Külső tőkét a cégbe, a dolgozók tudomása szerint, nem fektetett a vételárként kifizetett 5 forinton kívül. Teszi ezt annak ellenére, hogy a rádió megvásárlásakor határozott ígéretet tett a társaság tovább működtetésére, és kijelentette, hogy az ehhez szükséges tőke a birtokában van, és azt a cég rendelkezésére is bocsátja” – szól a dolgozók közleménye. A dolgozók jelentős része, közel háromnegyede még a 2009-es frekvenciapályázat előtt a Sláger rádió munkatársa volt.

A közel 800 milliós tartozást felhalmozó, a médiahatósággal perben álló FM 1 Zrt. összes részvényét július elején vette meg öt forintért a Dr. M-Media Kft., melynek ügyvezető igazgatója Medveczky Mihály, közvetett tulajdonosa pedig a vállalkozó Szlovákiában bejelentett unokatestvére, Ladislav Medveczky. Az előző tulajdonosa a Szerencsejáték Zrt. korábbi vezérigazgatója, az SZDSZ-ből indult Székely Gábor és a több lapot is kiadó Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László volt, akik még június 18-án csődvédelmet kértek, miután nem tudták kifizetni a médiahatóságnak a több százmilliós díjtartozást. A hatóság a tartózás miatt még június 20-án – a tulajdonosváltás előtt – felmondta a frekvencia-használati szerződést a Neo FM-mel, a rádió csak azért sugározhat tovább, mert korábbi tulajdonosai a hatóság döntése előtt csődvédelmet kértek, a bíróság pedig szeptemberre jelölte ki az újabb tárgyalási fordulót.

„Amíg a Neo FM-et működtetik a tulajdonosai, naponta 2,1 millió forinttal növelik a hatósággal szembeni köztartozásukat” – közölte korábban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Szóvivői irodája. A hatóság közleményében emlékeztetett rá: a médiatanács az elmúlt egy évben fizetési könnyítésekkel igyekezett a Neo FM-et megmenteni attól, hogy azt a tulajdonosai bezárják. A tulajdonos munkavállalótól függően 1-4 havi munkabérrel tartozik a dolgozóknak.

Közben hajszálnyival bár, de a Kossuthnál is többen hallgatták a Classt júniusban. A harmadik helyen a bizonytalan sorsú Neo áll. Átlagosan 1,449 millióan 15 évesnél idősebb hallgató volt kíváncsi a Class FM műsorára naponta az év hatodik havában, amivel a kereskedelmi az általában vezető közszolgálati MR1-Kossuth Rádiót is maga mögé utasította, amelyet 1,438 millióan hallgattak naponta. A NeoFM átlagos napi elérése 1,407 millió volt, ami a harmadik helyhez volt elegendő. Ennek ellenére a Neo FM-ből idén teljesen elmaradtak az állami hirdetések, azok nagyrészét a Fidesz-közeli vállalkozóként elkönyvelt Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Class FM helyezték el.

NEO FM rádió
Kapcsolódó cikkek