Cégvilág

Szorul a hurok a kartellezők körül

Egyre jobban szorul a hurok a gazdasági erőfölénnyel visszaélő, a mások kárára titokban egyeztető, versenyt korlátozó cégek körül. Az év első felében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) különböző jogsértések miatt összesen 121 céget vont eljárás alá, és 50 ügyet bírált el – tájékoztat a feketelista.hu.

Az idén új bírságolási útmutatót vezettek be, azzal a nem titkolt céllal, hogy „teret biztosítsanak a versenyt romboló kartellek elrettentő erejű bírságolása előtt”. Az útmutató pontosan meghatározza a bírságolás alapelveit és a menetét. E szerint a bírság alapösszegének kiszámításakor a verseny veszélyeztetése és a jogsértés piaci hatása egyaránt 30-30 százalékkal, míg „a vállalkozás jogsértéshez való viszonyulása” 40 százalékkal esik latba.

A korábbihoz képest a leglényegesebb változás, hogy kartellügyekben a legsúlyosabb esetben a bírság nem a jogsértéssel érintett releváns forgalom 10 százaléka (mint korábban), hanem ennek háromszorosa lehet.

Jelenleg tíz kartellügyet vizsgál a hivatal, ám közülük az idén eddig mindössze egyet sikerült lezárni. A díj összege a kartellezésért kiszabott bírság 1 százaléka, de legfeljebb 50 millió forint. Bizonyos esetekben garantálják a bejelentő anonimitását és az ügy zárt adatkezelését is. A a felderítés eszközeinek további bővítését tervezi, ám ezekről részletesebb információval nem szolgálhat. A hivatal tapasztalata szerint az úgynevezett engedékenységi politika (amikor a felderítéshez hozzájáruló cég a büntetés alól mentességet kaphat), valamint az informátori díj a bevezetése óta egyre hatékonyabban működik.

 

informátor bírság feketelista kartell díj
Kapcsolódó cikkek