Cégvilág

Csúszik a rajt - Mikor indulhat el az állami mobilcég?

Tovább csökkent az esélye annak, hogy meg tudja kezdeni szolgáltatását a fővárosban a december végi határidő előtt az állami mobilcég, miután a társaság és a versenytársak perében ismét elhalasztották a döntést.

Legfeljebb szűk három és fél hónapja lesz az új állami mobilcégnek előkészíteni szolgáltatása megindítását, miután a társaság és a három már piacon lévő konkurens perében a várakozásokkal ellentétben hétfőn sem született ítélet. A bíróság ezúttal újabb két héttel halasztotta el a döntést, az ígéret szerint azonban szeptember 17-én már biztosan eredményt hirdetnek. Az érintettek az ügyben egyelőre nem nyilatkoznak, Intődy Gábor, az MPVI Mobil Zrt. kommunikációs vezetője a Világgazdaság kérdésére mindössze annyit közölt, hogy várják a két hét múlva esedékes döntést, a per kimenetelét illetően azonban nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

Az MPVI számára a főbb problémát az jelenti, hogy a bíróság még egy korábbi tárgyaláson úgy határozott: megtiltja a három állami vállalat – a Magyar Posta Zrt., a Magyar Villamosművek Zrt. és az MFB Invest Zrt. – tulajdonában álló társaság számára, hogy a frekvencia-árverésen szerzett jogait gyakorolja mindaddig, amíg a felperes mobilszolgáltatóknak a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét jogerősen el nem bírálják. Ennek következtében a cég lehetőségei a szolgáltatás megindítása érdekében tett előkészületek tekintetében igencsak korlátozottak, holott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság igen szigorú határidőket szabott a 900 megahertzes frekvenciasávra kiírt árverés győztesének.

Az aukció még tavaly novem­berben közzétett leírása szerint az új mobilcégnek az év végéig Pesten, a Róbert Károly körút–Hungária körút–Könyves Kálmán körút és a Duna által határolt területen kell megkezdenie saját hálózatában a szolgáltatást, míg Budán az I. kerületet teljes egészében, a II., III., XI. és XII. kerületeket pedig részben kell lefednie a vállalatnak. Ezt követően a társaságnak további két év áll rendelkezésére, hogy minden 30 ezer főnél több lakosú településen megkezdje a mobiltelefon, illetve a nagy sebességű internetszolgáltatást.

Bár ez utóbbi feltétel teljesítése is nehézségekbe ütközhet, az igazán nagy problémát a 2012. december 31-i határidő jelenti az MPVI számára. A társaság lapunk által megkeresett potenciális beszállítói a döntés előtt még úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben a bíróság már szeptember elején az állami mobilcég számára kedvező ítéletet hoz, és sem az MPVI eredetileg meghatározott kötelezettségein, sem azok ütemezésén nem változtat, akkor elrajtolhat időben a társaság.

A bíróság mostani halasztása azonban tovább csökkenti az év végi indulás esélyét, arról nem is beszélve, hogy a potenciális partnerek kommunikációját minden bizonnyal az is befolyásolhatta, hogy a tenderszakasz csak egy kedvező bírósági döntést követően indulhat meg. Márpedig az igencsak valószínűtlen ugyanis, hogy az MPVI olyan beszállítót választana, amely már az egyeztetések előtt közli: lehetetlen teljesíteni az NMHH elvárásait. Függetlenül azonban attól, hogy sikerül-e tartani a határidőt az állami mobilcég számára, a tárgyalások elhúzódása szinte biztosan a költségek növekedését eredményezi majd.

Csak modernizáció

Szakértők szerint a negyedik mobilcég hálózatépítése szempontjából iránymutató lehet a Vodafone idén zárult hálózatmodernizációja, amely megmutatta, milyen sebességgel dolgoznak erőltetett tempóban a beszállítók.

A magyar piac harmadik legnagyobb szolgáltatója tavaly márciusban indította meg a teljes országra kiterjedő beruházást, amit egy év alatt sikerült lezárnia. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy teljesen új hálózat kiépítése hosszadalmasabb, mint a modernizáció, így az MPVI szinte biztosan nem végez egy negyedév alatt.

A magyar piac harmadik legnagyobb szolgáltatója tavaly márciusban indította meg a teljes országra kiterjedő beruházást, amit egy év alatt sikerült lezárnia. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy teljesen új hálózat kiépítése hosszadalmasabb, mint a modernizáció, így az MPVI szinte biztosan nem végez egy negyedév alatt. -->

állami mobilszolgáltató MPVI
Kapcsolódó cikkek