Cégvilág

Erőltetett leépítés? - Óriási vita a német acéliparban

Az európai acéliparban kialakult felesleges kapacitások az ágazat vezető menedzserei között heves vitát váltottak ki.

Az egy ágazaton belül köröztetett levélben, amely a Financial Times Deutschland (FTD) rendelkezésére áll, Edwin Eichler, a ThyssenKrupp főnöke, és Heinz Jörg Fuhrmann, a Salzgitter vezetője kemény kritikát gyakorolt az Eurofer európai acélszövetség elnökével, Wolfgang Ederrel szemben, aki egyben a Voestalpine osztrák konkurens főnöke.

Nyilvánvaló, hogy jelenleg nincs egyetértés az Euroferen belül a kapacitástöbbletek kérdésében - olvasható a levélben. Az FTD szerint a vita rámutat az európai acélipar jelenlegi válságos helyzetére. A csökkenő kereslet, amely különösen Dél-Európában mutatkozik meg, túlkínálatot eredményez, csökkenő árak és zsugorodó nyereség mellett. A két német vezető acélmenedzser bírálatát az az interjú váltotta ki, amelyet néhány nappal ezelőtt Eder adott a "Finanz und Wirtschaft"  című svájci lapnak. Ebben ugyanis a Voestalpine főnöke egy olyan EU terv kidolgozását követelte, amely a válsággal küszködő acélipar rendezett zsugorítását irányozza elő. Azt követelte, hogy az Európai Bizottság vezetésével dolgozzanak ki közétgávú tervet az acélipari kapacitások alkalmazkodására.

Eder szerint nyíltan kell beszélni arról, hogy mely telephelyeket ne tartsanak meg és melyeket zárjanak be. A létszámleépítéshez szükséges segélyeket a brüsszeli alapokból kellene folyósítani a menedzser szerint, aki teljes mértékben kizárná a tagállamokat az ezzel kapcsolatos döntéshozatalból.

Az FTD szerint a nyomott kereslet miatt az európai acélipari ágazat jelenleg felesleges kapacitásokkal küszködik, amelyek mennyiségét Eder Európában 50-60 millió tonnára becsülte – ez minden negyedik kitermelt tonnának felel meg és a krízis négy éve tart.

Ám Eichler és Fuhrmann - Ederrel ellentétben - vitatja, hogy a felesleges mennyiségeket illetően valójában strukturális, tehát a konjunkturális ingadozásoktól független feles kapacitásokról van szó."Véleményünk szerint Európában nincsenek valódi kapacitástöbbletek" - olvasható a levélben. Ezért nem áll fenn annak szükségessége sem, hogy az iparban átrendezést hajtsanak végre az Európai Bizottság illetékességével.

A versenytársak körében is növekszik az ingerültség Eder közbelépése miatt. A menedzser ugyanis a szövetség elnökeként arra használja fel a pozícióját, hogy mindenekelőtt a saját konszernje érdekében lépjen fel - hangoztatják magas rangú acélipari menedzserek.

kapacitás felesleg acél leépítés acélipar
Kapcsolódó cikkek