Cégvilág

Jelentős rezsicsökkentés a cél? - A válasz az ESCO lehet

A kórházak jellemzően pazarló energetikai rendszereinek felújításával 20-50 százalékos megtakarítás érhető el az energiafelhasználásban, ez pedig elégséges fedezetet nyújt egy 10-15 éves futamidejű fejlesztési beruházásra – közölte a Dalkia Energia Zrt.

Az ESCO (Energy Service Company) egy olyan speciális szolgáltatási forma, melynek keretében a megbízott vállalkozás megtervezi, telepíti, üzemelteti és szükség esetén finanszírozza is az energiahatékonyságot javító beruházásokat, berendezéseket.

Az új, nyereségmegosztáson alapuló üzleti modellek garanciát jelentenek a megbízó számára, hogy a lehető legnagyobb energia-, és így költségmegtakarítást biztosító fejlesztés valósuljon meg, hiszen a nagyobb megtakarításon mindkét fél haszna nagyobb lehet. Az egészségügyi intézmények számára kifejezetten előnyös, hogy a beruházás a létesítmény tulajdonosától nem követel feltétlenül azonnali anyagi befektetést. A fejlesztés költségeit a szerződés időtartama alatt a megtakarításokból az üzemeltetési díjakkal együtt fizetheti vissza a megbízó. A Dalkia szerint érdemes az ESCO típusú fejlesztéseket hozzákapcsolni egy-egy nagyobb lélegzetű, pályázati forrásból megvalósuló beruházáshoz.

A fűtési rendszer alapos átalakításával, és ahhoz szabott működtetéssel oly mértékben csökken a kórház rezsiköltsége – és erre a komoly szakcégek a futamidő egészére pénzügyi garanciát is vállalnak –, hogy a különbség fedezi a beruházáshoz kapcsolódó törlesztőrészleteket is, és úgy spórol pénzt az adott kórház, hogy közben egy sokkal magasabb komfortfokozathoz jut. Az együttműködés kifutásakor pedig tovább csökkenhet a havi számla, vagy újabb fejlesztést vehet napirendjére a kórház.

A kormányzat korábbi kommunikációja szerint hamarosan kiírásra kerülhetnek a Környezet és Energia Operatív Program azon pályázatai, amelyre a fedezetet a közlekedési fejlesztésekre elkülönített források átcsoportosításával teremtik meg. A várhatóan épületek energiahatékonyságának javítására és megújuló alapú megoldások telepítésére intézmények számára kiírásra kerülő pályázatok jelentős, akár több tízmilliárd forintnyi pluszforrást is jelenthetnek majd a kórházak számára is.

Dalkia rezsi ESCO kórház
Kapcsolódó cikkek