Cégvilág

Vadasmártás pálinkával, nosztalgia nélkül - kiosztották a Magyar Termék Nagydíjakat

Mennyiség helyett a minőséggel lehet visszafoglalni a belpiacot Bencsik János szerint. Az Országgyűlés Energetikai Albizottságának elnöke erről a Magyar Termék Nagydíj átadó-ünnepségén beszélt, amelyet kedden rendeztek a parlamentben.

"A belső fogyasztás visszaesett Magyarországon, ezért egy ilyen helyzetben a szokásosnál is nagyobb szerepe van annak, hogy felhívjuk a figyelmet arra, ha egy termék valami pluszt képes adni" – ezekkel a szavakkal foglalta össze a Világgazdaságnak a frissen elnyert Magyar Termék Díj jelentőségét Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az elismerés szerinte hatással lehet a fogyasztásra is, mint fogalmazott, "egy ilyen erkölcsi elismerés segít abban, hogy a vásárlók keressék a termékeket".

Cége egyébként egy kétségtelenül nehezen "marketingesíthető", nem túl látványos termékkel, gyorsfagyasztott vadasmártással nyert, amit egyébként más megmérettetéseken is díjaztak már, Losó szerint "a modern technológia és a hagyományos ízvilág ötvözése" miatt.

Visszafogottabb optimizmussal, de ugyanilyen rutinos marketingesként nyilatkozott a díjról ifjabb Szicsek János, a szintén nyertes Gyümölcsszesz és Likőrüzem Kft. ügyvezetője. "Egyelőre nincs arról tapasztalatunk, hogy egy ilyen elismerés képes-e fellendíteni a keresletet a termék iránt, de az most díjazott Ó-pálinkák a legrégebbi sorozatunkat alkotják, így ez visszaigazolásként szolgál, amely kétségkívül növeli a termék presztizsét” – mondta, majd kis oldalvágást is elhelyezett a zsűrinek: „az elismerést ebben az esetben megelőzte a külföldi érdeklődés, hiszen a sorozatot már Romániában, Szlovákiában, Németországban, Belgiumban és Írországban is forgalmazzák. Más termékekkel pedig jelen vagyunk Oroszországban és Kínában is” – sorolta.

Bencsik János fideszes képviselő, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottság tagja, az Energetikai Albizottság elnöke a díjátadón azt mondta, "a magyar gazdaság a mennyiségi termelés helyett lassan rátalál a minőségi termelés útjára, hiszen a jelenlegi években egy kulturális értékrendváltás zajlik le ezen a területen".

Hozzátette: a fejlődést a jövőben nem lehet a természeti erőforrások korlátlan felhasználására, a társadalmi erőforrás-megújító intézményrendszer leépülésére, illetve az ország eladósodására alapozni". A képviselő szerint "a minőséget szem előtt tartó termelés jelentheti a magyar gazdaság kitörési pontját".

Bencsik hangsúlyozta: a magyar termelő cégekkel „vissza kell foglalnunk” a belpiac jelentős részét, de fontosnak nevezte az exportot is. A képviselő hozzátette: „nincs értelme a nosztalgiázásnak, a gazdaság sosem lesz már olyan, amilyen volt.”

A Magyar Termék Nagydíj pályázatot idén tizenötödik alkalommal hirdették meg, célja, hogy elismerje a kiváló minőségű magyar termékeket és szolgáltatásokat. A megmérettetésre csaknem háromszáz pályamunka érkezett be, végül 53 vállalkozás 58 terméke, illetve szolgáltatása érdemelte ki a díjat. Magyar Termék Nagydíjak száma az idei díjátadó után összesen 342-re emelkedett. Idén összesen 23 témakörben lehetett pályázatot benyújtani, ezek közül a legnagyobb arányban az élelmiszeripar képviselőit válogatta be a zsúri, ezen a területen tevékenykedik a díjazottak hozzávetőleg 30 százaléka.

A díjazottak Magyarország 17 megyéjét képviselik, a nyertes pályázók 40 százaléka budapesti, 60 százaléka pedig vidéki székhellyel rendelkezik.

mirsa minőség Bencsik szicsek kkv Magyar Termék Nagydíj
Kapcsolódó cikkek