Cégvilág

40 négyzetméter, 9 millióért - A legkelendőbb lakások most

Minden bizonnyal az első negyedévben tapasztalt jelentős keresletbővülés mögött a végtörlesztés miatt előrehozott vásárlások állhattak, mivel ez a lendület hamar kifulladt; az első három negyedév 70.000 körülire tehető eladásai már csak kevesebb, mint 10 százalékkal haladták meg a tavalyi év azonos időszakát. A teljes 2012-es évre az Otthon Centrum nagyjából 90.000 tranzakcióval számol.

Az idei első negyedévben – főleg a végtörlesztés hatására – még 40 százalékkal több adás-vételt látott a magyarországi lakóingatlan piac, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez a keresletbővülés azonban minden bizonnyal előrehozott vásárlásokon alapult, mivel az első három negyedévet figyelembe véve a forgalom szintje már csak kevesebb, mint 10 százalékkal van a tavalyi év azonos időszakán mért 64.000-es nagyságú tranzakciószám felett.

A forgalmi adatokba az újépítésű lakások is beletartoznak, azonban ezek részaránya nagyon alacsony, 4 százalék körülire tehető. A továbbiakban csak a használt lakáspiac trendjeivel foglalkozunk a közleményben.

A nagyjából 90.000 tranzakció körül várható forgalmi szint, immár negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon. Az árak az első három negyedév eladásai alapján ugyan még csökkenést mutatnak a tavalyi év azonos időszakához képest, főleg a használt téglalakások és téglaépítésű házak esetében, de az idei év negyedévei között már jóval visszafogottabb volt a csökkenés.

A használt téglalakások ára 2012 harmadik negyedévében vidéken, mind a keleti, mind a nyugati országrészben, már minimális, 1-2 százalékos növekedést mutatott, a második negyedévhez képest. Ezzel szemben, bár szintén minimálisan, de a fővárosi használt téglalakások átlagára csökkent. A panellakások esetében a második és harmadik negyedév között az árak stagnáltak. A használt téglaépítésű házak esetében szintén stagnálás, illetve minimális növekedés mutatható ki az ország egyes területein, az elmúlt két negyedév között.

Az árak változásához hasonlóan az értékesítési idők is elérték a mélypontjukat az ingatlanpiacon. Az idei első három negyedév eladásai alapján az értékesítéshez szükséges átlagos idő nem változott jelentősen a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A legkeresettebb ingatlanok

A fővárosban a keresett használt téglaépítésű lakások piacán zömmel a 6 és 20 millió forint közötti sávban keresnek, de még a 30 milliós határig is viszonylag erős kereslettel találkozunk. A legtöbb érdeklődő a 9 millió körüli vételárú ingatlanokra jelentkezett, de nagyon erős, egyöntetű kereslet mutatkozik a 8-tól 13 millióig terjedő sávban. A legkeresettebb, 9 milliós áron a 30 és 70 négyzetméter közé eső alapterületű ingatlanokról érdeklődtek, de ezek közül is a 40 négyzetméter körüliek kapták a legtöbb figyelmet.

lakásár lakás ingatlan értékesítési idő
Kapcsolódó cikkek