Cégvilág

A teljes technológiai szektort felbolygathatja a Windows 8

Szinte a teljes technológiai szektort felbolygathatja a Windows 8 megjelenése. A PC-piacon fordulatot várnak a Microsoft új operációs rendszerétől, de változtathat a trendeken a szoftver a táblagép és az okostelefon szegmensben is.

Bár a Microsoftot sokan kritizálták, hogy rendkívül lassan reagált az ágazati trendekre, s a tábalgépek, illetve okostelefonok piacán emiatt komoly lemaradásba került konkurenseihez képest, a cégnél nem véletlenül bíznak a múlt hét végén bemutatott Windows 8 sikerében.

A szoftver ugyanis az első operációs rendszer család, amely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a felületet nyújtja a felhasználóinak, ez pedig olyan versenyelőnyt biztosíthat a Microsoft számára, aminek köszönhetően akár több éves lemaradását is behozhatja a cég.

A személyi számítógépek piacán biztosan hoz változást a Microsoft új operációs rendszere, szakértők ugyanis a Windows 8-tól várják, hogy ismét növekedésbe fordítja a szegmenst, kérdés azonban, hogy mi történhet a jelenleg egyértelműen az Apple által dominált táblagéppiacon. Itt ugyanis hatalmas a Microsoft lemaradása, s a legtöbb előrejelzés szerint a Windows 8-cal ellátott tabletek sem lesznek képesek megtörni az iPad egyeduralmát.

Ennek ellenére a Microsoft helyzete korántsem kedvezőtlen. A piacon ugyanis egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző hibrid termékek, mint például az érintőképernyős notebookok, illetve a táblagépből valamilyen billentyűzettel rendelkező eszközzé alakítható készülékek, s mivel ezeket munkavégzés céljából is vásárolják a fogyasztók, a szegmensben a szoftvercég számára komoly előnyt jelenthet, hogy PC-k többségén jelenleg is Windows fut, aminek alkalmazásait többnyire már ismerik a felhasználók.

A Windows 8 elterjedését éppen ezért elsősorban ezektől a hibrid készülékektől várja a Microsoft mind globálisan mind Magyarországon – jelezte lapunknak Tóth András a cég hazai leányának Windows üzletág vezetője. A szakember hozzátette: megítélésük szerint a PC-kategóriában az új terméknek elődjein kívül nincs jelentős versenytársa, így itt biztosak a sikerben, az átalakítható eszközök pedig idővel a tablet-piacon is meghozhatják az áttörést a Microsoft számára.

A társaság piaci részesedése a globális PC operációs-rendszerpiacon egyébként meghaladja a 90 százalékot, itthon pedig ennél is magasabb: Tóth András tájékoztatása szerint az ötmillió hazai személyi számítógép 98 százalékán fut a cég valamely terméke.

A vállalat legutóbbi operációs rendszere, a Windows 7 épp a közelmúltban vált globális piacvezetővé, azaz az elsőség megszerzéséhez három évre volt szüksége. Szakértők szerint ugyanakkor a Microsoft legújabb terméke esetében ez akár jóval tovább is tarthat, aminek oka, hogy a szoftver – bár Windows 7-es kezelőfelülete is van – a korábbi verzióknál több újdonságot tartalmaz, s így komoly váltást, tanulást igényel a felhasználóktól.

Éppen ezért valószínűsíthető, hogy meglévő gépeiken jó ideig csak az innovátor fogyasztók cserélik le operációs rendszerüket, a többség csak új készülék vásárlása vagy a termék széleskörű elterjedése esetén vált majd. Mindez azt jelenti, hogy a szoftver sikere minden területen az új Windows 8 alapon működő eszközök térnyerésétől függ.

A Microsoft hétfőn a Windows Phone 8 mobil operációs rendszerét is bemutatta, amit feltehetőleg a Nokiánál vártak leginkább. Az egykori világelső, finn mobiltelefon-gyártó az IDC legfrissebb adatai szerint ugyanis az okostelefonok piacán már nincs benne a Top5-ben, holott két éve még ebben a szegmensben is piacvezető volt.

Egyelőre a társaság közelmúltban piacra dobott Windows alapú készülékei nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a cégnél azonban láthatóan bíznak a fordulatban, illetve abban, hogy az eddigi gyengélkedést az operációs rendszer várt érkezése miatt eltolt vásárlások okozták.

Nokia Microsoft Windows 7 Windows 8
Kapcsolódó cikkek