Cégvilág

Apple: csalódtak a befektetők

A technológiai óriáscég profitja ugyan 24 százalékkal nőtt, a befektetők mégsem elégedettek, mivel kevesebb iPad fogyott, mint amennyit vártak – írja a Los Angeles Times. Három hónap után először került 600 dollár alá a társaság részvényeinek az árfolyama.

A várakozásokat alulmúló eredmény és a csalódást keltő iPad-eladások miatt rossz időszakot él át az Apple a Wall Streeten – írja a lap. A társaság árfolyama 13 százalékot csökkent szeptember 21., az iPhone 5 piacra dobása óta. Annyira volatilissé vált az árfolyama, hogy csütörtökön a negyedéves eredmény publikálása előtt átmenetileg fel kellett függeszteni a velük való kereskedést.
A szeptember 29-én zárult negyedév vegyesen

alakult a technológiai cég számára, 36 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le, ami 27,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a profit 8,2 milliárd dollár lett, részvényenként 8,67 dollár, ez 24,2 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Az elemzők 8,75 dolláros részvényenkénti eredményt vártak 35,8 milliárd dolláros bevétel mellett.
Összességében véve még mindig imponáló a társaság eredménye, de sajnos van néhány szépséghiba benne – mondta a lapnak Alex Gauna, a JMP Securities technológiai cégekkel foglalkozó igazgatója. Az Apple már harmadszor múlta alul a várakozásokat az elmúlt másfél évben, amihez a befektetők nincsenek hozzászokva, a történet már nem tűnik annyira bombabiztosnak, mint korábban, a társaság számára egyre nehezebb kellemes meglepetést okozni a piacnak.


Az Apple 26,9 millió iPhone-t adott el a negyedév során, 58 százalékkal többet, mint egy éve, ez megfelelt a várakozásoknak. Tim Cook vezérigazgató szerint továbbra is intenzív érdeklődés van az iPhone 5-re. A termelést egyre fokozzák, nehéz azonban megbecsülni, hogy a kínálat és a kereslet egyensúlya mikor áll be.
Az iPodokkal már más a helyzet, az eladás 19 százalékkal 5,3 millió darabra csökkent. A tabletekből, vagyis az iPadekből 14 milliót adtak el, ami kevesebb az elemzők által várt 15 milliónál. Tim Cook szerint a tabletpiac hamarosan túlszárnyalja a PC-k piacát, és a cég nem tart attól, hogy az új iPad mini, amelyet kedden mutattak be, kannibalizálná az iPad piacát.

VG Online-->

Apple iPad iPhone
Kapcsolódó cikkek