Cégvilág

Az iPhone 5 bevezetése óta elveszítette értékének tizedét az Apple

Alig több mint két hete dobta piacra az Apple az iPhone 5-öt, ám azóta a cég elveszítette tőzsdei értékének tizedét.

Szeptember 21-én dobta piacra az Apple az iPhone 5-öt, legújabb csúcskészülékét, amit felfokozott várakozás övezett. A árfolyama ekkor érte el történelmi csúcsát, 705 dolláron, ám azóta folyamatosan esik a papír New Yorkban.

Az Apple részvényekért kedden nyitást követően már csak 630 dolláron jegyzik, vagyis azóta 70 dollárt veszített értékéből a papír, vagyis 10 százalékot esett kicsivel több, mint két hét alatt.

Az év kezdete óta ugyanakkor még továbbra is jelentős emelkedést mutat az Apple, hiszen januárban 400 dollár körül jegyezték a részvényeket.

Az iPhone 5-ből az első hétvégén a várt 6 millió helyet „csupán” 5 millió darabot adott el a cég, ám ennek elsősorban kínálati, és nem keresleti okai voltak, mert a termékekért a világ minden pontján kígyózó sorokban várták a fogyasztók. Az Apple árfolyamának nem tehetett jót a térkép-alkalmazás rossz működése sem, amit a cég igyekezett korrigálni.

A Breakoutnak nyilatkozó elemzők szerint elsősorban az iPad minivel kapcsolatos pletykák állhatnak az esés hátterében. Laphírek szerint a vállalat kínai beszállítói annyi megrendelést kaptak, hogy akár 10 millió készüléket is piacra dobhatnak a negyedik negyedben. A Nomura semleges besorolást adott az Apple-nek 710 dolláros célárfolyammal, egyes szakértők szerint kérdéses, hogy mekkora a piaci igény egy 7-8 hüvelykes kijelzőjű, kisebb iPadre.

zuhanás Apple árfolyam iPhone 5
Kapcsolódó cikkek